Zagreb, 1. travnja 2022. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su prijam za osvajača jedinog hrvatskog odličja na nedavno završenom zimskom Europskom festivalu olimpijske mladeži (EYOF) u Finskoj. Ponosni vlasnik zlatne medalje u snowboardu, 17-godišnji Dante Brčić, pridružio se tako dvjema zimskim EYOF-ovskim medaljašicama iz alpskog skijanja - Ani Jelušić i Leoni Popović.

U prostorijama HOO-a boravio je u društvu trenera Darka Bilena, koji je za početak pojasnio da je i ova medalja, u disciplini big air, iskovana na poslovično čudesni hrvatski način - uglavnom na inozemnim pripremnim destinacijama jer u Hrvatskoj nema infrastrukture za kontinuirano treniranje tog sporta.
Bez obzira na tu činjenicu, i Dante Brčić i njegov trener s velikim su ambicijama usmjereni na njegove skorašnje seniorske nastupe, a posebno na Zimske olimpijske igre 2026. u Milanu i Cortini d'Ampezzo.
¬- Olimpijski nastup zanima me već na sljedećim Igrama 2026., a priliku za osiguravanje norme imat ću kroz Svjetski kup - kazao je Dante Brčić, pohvalivši se i članstvom u novom razvojnom programu HOO-a koji skrbi o hrvatskim olimpijskim nadama.
Budući da je sezona završena, a prvi Svjetski kup nove sezone je u kolovozu na Novom Zelandu, mladi Zagrepčanin korčulanskih korijena, učenik 3. razreda Sportske gimnazije, stići će se posvetiti i školskim obvezama..
Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač inicirao je i rješavanje trenerskog statusa Darka Bilena, ujedno i trenera pekinške olimpijke Lee Jugovac. Kako je Hrvatski skijaški savez već podnio zahtjev za njegovo uvrštavanje u jedan od HOO-ovih programa sufinanciranja rada trenera, to će se nedvojbeno i dogoditi na jednoj od idućih sjednica Vijeća HOO-a.
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je da će Dante Brčić biti hrvatski kandidat za zimsko izdanje Nagrade Piotr Nurowski, koju mladim sportašicama i sportašima svake godine dodjeljuju Europski olimpijski odbori (EOO).
Sastanku su nazočili i predstavnici HOO-ova Ureda za olimpijski program - šef Misije hrvatske delegacija na ZOI-ju u Pekingu Damir Šegota i šefica Misije HOO-a na zimskom EYOF-u u Vuokattiju Petra Nosso. (hoo/vk)