Ispis

Lausanne, 28. veljače 2022. - Nakon što je u petak MOO preporučio svim međunarodnim sportskim savezima da premjeste ili otkažu sve događaje koji su se trebali održati u Rusiji ili Bjelorusiji, njegov je Izvršni odbor u ponedjeljak donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane sve nastupe ruskim i bjeloruskim sportašima i sucima zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) raspravljao je o dvojbi s kojom se olimpijski pokret trenutno suočava nakon kršenja olimpijskog primirja ruske vlade i potpore tom činu bjeloruske vlade. U MOO-ovu priopćenju stoji:

"Olimpijski pokret ujedinjen je u svojoj misiji pridonijeti miru kroz sport i ujediniti svijet u mirnom natjecanju izvan svih političkih sporova. Olimpijske igre, paraolimpijske igre, svjetska prvenstva, svjetski kupovi i mnoga druga sportska događanja ujedinjuju sportaše zemalja koje su u sukobima, a ponekad i u ratu.

Istodobno, olimpijski pokret je ujedinjen u osjećaju pravednosti da ne kažnjava sportaše za odluke vlasti u njihovim državama, ako u njima aktivno ne sudjeluju. Zalažemo se za pošteno natjecanje za sve, bez ikakve diskriminacije.

Aktualni rat u Ukrajini, međutim, stavlja olimpijski pokret u dvojbi. Dok bi sportaši iz Rusije i Bjelorusije mogli nastaviti sudjelovati u sportskim događajima, mnogi sportaši iz Ukrajine su u tome spriječeni zbog napada na njihovu zemlju.

Ovo je dilema koja se ne može riješiti. Stoga je IO MOO-a danas pozorno razmotrio situaciju i teška srca donio sljedeću rezoluciju:

1. Kako bi se zaštitio integritet globalnih sportskih natjecanja i radi sigurnosti svih sudionika, IO MOO-a preporučuje da međunarodne sportske federacije i organizatori sportskih događaja ne pozivaju tj. ne dopuštaju sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša i dužnosnika na međunarodnim natjecanjima.

2. Gdje god to nije moguće u kratkom roku iz organizacijskih ili pravnih razloga, IO MOO-a snažno potiče međunarodne sportske federacije i organizatore sportskih događaja diljem svijeta da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da nijednom sportašu ili sportskom dužnosniku iz Rusije ili Bjelorusije ne bude dopušteno sudjelovati pod imenom Rusija ili Bjelorusija. Državljani Rusije ili Bjelorusije, bilo kao pojedinci ili timovi, trebali bi biti prihvaćeni samo kao neutralni sportaši ili neutralni timovi. Ne smiju im se istaknuti nacionalni simboli, zastave ili himne. Iz organizacijskih ili pravnih razloga, IO MOO-a prepušta relevantnoj organizaciji pronalaženje vlastitog načina za učinkovito rješavanje gore opisane dileme.

U tom kontekstu, IO MOO-a posebno je razmotrio Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022. i ponovio svoju punu potporu Međunarodnom paraolimpijskom odboru (MPO) i nadolazećim Igrama.

3. IO MOO-a ostaje pri svojoj hitnoj preporuci da se ne organizira nikakav sportski događaj u Rusiji ili Bjelorusiji, objavljenoj 25. veljače 2022. godine.

4. Na temelju iznimnih okolnosti situacije i uzimajući u obzir izuzetno teško kršenje Olimpijskog primirja i druga kršenja Olimpijske povelje od strane ruske vlade u prošlosti, IO MOO-a je donio ad hoc odluku o povlačenju odličja Olimpijskog reda od svih osoba koje trenutačno imaju važnu dužnost u Vladi Ruske Federacije ili na drugom visokom položaju povezanom s vladom. To uključuje i sljedeće osobe:

- Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (zlato, 2001.)
- Dmitrij Černišenko, dopredsjednik Vlade Ruske Federacije (zlato, 2014.)
- Dmitrij Kozak, zamjenik šefa kabineta Predsjedničkog izvršnog ureda (zlato, 2014.)

5. IO MOO-a pozdravlja i cijeni brojne pozive na mir od strane sportaša, sportskih dužnosnika i članova svjetske olimpijske zajednice. MOO se posebno divi i podržava pozive na mir ruskih sportaša.

6. IO MOO-a ponovno potvrđuje svoju punu solidarnost s ukrajinskom olimpijskom zajednicom. Oni su u našim srcima i mislima. IO MOO-a obvezuje se nastaviti i ojačati svoje napore za humanitarnu pomoć. Stoga je IO MOO-a danas osnovao fond solidarnosti. U tom kontekstu, MOO izražava zahvalnost nacionalnim olimpijskim odborima (NOO) i međunarodnim sportskim savezima koji već pomažu ukrajinskim sportašima i njihovim obiteljima.

Izvršni odbor MOO-a, uz pomoć Radne skupine MOO-a, nastavlja pomno pratiti situaciju te će svoje preporuke i mjere prilagoditi razvoju situacije u Ukrajini."

Današnja objava MOO-a temelji se na stajalištima međunarodne olimpijske udruge od 24. i 25. veljače 2022. godine, a MOO se iznova reflektira na poziv predsjednika Thomasa Bacha: “Dajte miru šansu!” (moo/hoo)