Zagreb, 14. veljače 2022. - Nakon nekoliko elektroničkih sjednica, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u zagrebačkom hotelu Sheraton 28. sjednicu Vijeća redovnim načinom. Na dnevnom redu je bilo dvadeset točaka, a među njima i vrlo opsežno Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2021. godinu (s prilozima), kao i Prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba sporta i financijskog plana za 2022. godinu te Izmjene i dopune financijskog plana HOO-a za 2022. godinu.

Za prethodnu godinu apostrofiran je visok postotak ostvarenih planiranih prihoda (veći od 97 posto), kao i rashoda (oko 98 posto) te fascinantne brojke o HOO-ovoj sustavnoj programskoj skrbi za više od 500 sportašica i sportaša te više od 100 trenera.
Konstatirano je da će se iznos od 30-ak milijuna kuna više planiranih u HOO-ovu proračunu za ovu godinu (u odnosu na prethodnu) pokušati ostvariti kroz marketinške aktivnosti, čiji bi se udio u proračunu olimpijske udruge povećao na oko 15 posto.
Članovi Vijeća upoznati su i s brojnim izvješćima, poput Izvješća Nadzornog odbora HOO-a o obavljenom nadzoru nad djelatnošću i materijalno-financijskim poslovanjem HOO-a za 2021. godinu, ili sa Zapisnikom o obavljenoj kontroli Ministarstva turizma i sporta nad poslovanjem HOO-a. Svi nalazi iz spomenutih aktivnosti, kao i oni iz nekoliko provedenih revizija, svode se na zaključak da je HOO-a poslovao u zakonskim okvirima.
Uz Prijedlog radne skupine o korisnicima Posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini u 2022. godini, među kojima je prihvaćeno 60 od 61 predloženog zahtjeva, prihvaćen je i Prijedlog izmjena i dopuna kriterija kategorizacije sportaša, u čijim je usuglašavanju sudjelovalo desetak nacionalnih sportskih saveza.
U izmjenama i dopunama korisnika razvojnih programa HOO-a za sportaše desetak je novosti. Najvažnija se odnosi na judašicu Laru Cvjetko, koja je jednoglasnom odlukom članova Vijeća HOO-a uvrštena u Olimpijski program Pariz 2024. sa statusom potencijalne A kandidatkinje od 1. veljače 2022. godine. U Razvojni program I s 1. siječnja 2022. godine učlanjeni su Nora Gotovac (jedrenje), Duje Markovina i Dora Mišković (oboje tenis) te Veronika Vilk (hrvanje), a u Razvojni program II/1 jedriličarka Petra Mastelić od 1. veljače 2022. godine. Tini Zelčić i Antei Ercegović (gimnastika), kao i Hani Cvijanović (klizanje), prestao je status korisnica programa s 31. prosinca 2021. godine. U Razvojni program III s 1. siječnja ove godine uvršteni su: Carrolina Bajrić (boćanje), Luka Plantić (boks), Katja Bengeri (kajak/kanu), Borna Petanjek (streljaštvo) i Luka Turkalj (taekwondo).
U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera puno je izmjena i dopuna, a od 1. siječnja 2022. status su ostvarili: Matija Kvasina (biciklizam) kao vrsni trener, Damir Mulaomerović i Stipe Bralić (košarka) kao treneri ekipnog olimpijskog sporta, Igor Bišćan i Josip Šimunić (nogomet) kao trener ekipnog olimpijskog sporta i trener mlađih dobnih kategorija, Miodrag Stojaković i Tomislav Ćošković (odbojka) kao trener za razvoj pojedinog sporta i trener mlađih dobnih kategorija, Krešo Ivanković i Nenad Smiljanec (rukomet) kao trener mlađih dobnih kategorija i trener za razvoj pojedinog sporta, Branko Pereglin (streljaštvo) kao kvalitetni trener (od 1. veljače 2022.), te Vjekoslav Matetić (boćanje) kao trener mlađih dobnih kategorija sa 75-postotnim korištenjem programa.
Vijeće HOO-a prihvatilo je i prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza da se od 1. siječnja 2022. izbornik Ivica Tucak uvrsti u skupinu vrhunskih trenera, Ivan Asić u kategoriju trenera ekipnog olimpijskog sporta te Mia Šimunić u status trenerice mlađih dobnih kategorija. 
U zahtjevima nacionalnih sportskih saveza za davanjem pozitivnog mišljenja za organizaciju međunarodnih sportskih natjecanja u Hrvatskoj, HOO-ovu potporu dobili su Hrvatski mačevalački savez za listopadski veteranski SP u Zadru i Hrvatski hrvački savez za travanjski seniorski EP u Zagrebu.
Iduća sjednica Vijeća HOO-a bit će održana 28. veljače, istoga dana kada i redovna skupština nacionalne olimpijske udruge. (hoo/vk)