Ispis

Zagreb, 11. siječnja 2021. - Olimp u 81. broju donosi izvješće sa svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 2021., održane u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin. U posebnim, epidemiološki ograničenim okolnostima, proglašeni su i nagrađeni najuspješniji sportaši, sportašice i treneri te dodijeljena Nagrada Matija Ljubek za životno djelo, kao i ostala vrijedna HOO-ova priznanja. Sve je odisalo podsjetnikom na Tokio i drugi po uspješnosti olimpijski nastup hrvatskih sportaš(ic)a.


Zimske olimpijske igre u Pekingu (4.- 20. veljače 2022.) druga su velika tema novog izdanja Olimpa, a na njima bi se mogao dogoditi i povratak hrvatskih zimskih olimpijaca na pobjednička postolja, nakon medaljaškog „posta“ u Pjongčangu 2018. godine.
U rubrici Olimpijske nade predstavljena je sjajna mlada jedriličarka Tea Peteh, dobitnica HOO-ove Nagrade Dražen Petrović kao najveća ženska nada hrvatskog sporta u 2021. godini. U drugoj stalnoj rubrici s olimpijskim predznakom - Olimpijske legende - prisjetili smo se trofejne karijere rukometnog pivota Alvara Načinovića, zlatnog olimpijca iz Atlante 1996. i brončanog iz Seula 1988. godine.
Olimpov redoviti prilog Povijest hrvatskog športa u znaku je teme o velikim majstorima hrvatskog boksa, a obuhvaća i etničke Hrvate koji su izvan Hrvatske ostavili traga u europskim i svjetskim ringovima. No, zanimljiva je i priča o nogometnim disidentima iz bivše države (SFRJ) te stoljetni naputak o važnosti tjelovježbe za žensko zdravlje. U rubrici MOO evocirani su lik i djelo preminulog osmog čelnika MOO-a Jacquesa Roggea. Od ostalih tema, predstavljena je prva žena na čelnoj poziciji zagrebačkog sporta, približena vještina ispravnog sukobljavanja u borilačkim sportovima, a u tekstu o povijesnom nastanku ragbija saznajemo kako se ovaj sport „izrodio“ iz nogometa...
Zanimljivo je da se u recenzijama novih izdanja sportske publicistike našao i Zbornik haiku poezije Prema suncu (s pedesetak uradaka iz natječaja priređenog uoči Igara u Tokiju), zajednički projekt HOO-a i Društva hrvatskih književnika. Svi najzanimljiviji događaji između dva broja časopisa zabilježeni su u rubrici Od Olimpa do Olimpa. (hoo/vk)