Ispis

Zagreb, 26. prosinca 2021. - U tradicionalnom novinarskom izboru sportaš(ic)a godine u 70. anketi Sportskih novosti sudjelovalo je 260 sportskih novinara iz 47 redakcija, a najboljima u 2021. godini proglašeni su olimpijska pobjednica iz Tokija, taekwondašica Matea Jelić (s uvjerljivih 237 glasova), i olimpijski doprvak, gimnastičar Tin Srbić (170 glasova).

Najbolji teniski par svijeta, Nikola Mektić i Mate Pavić, sa 188 glasova laureati su momčadske konkurencije, dok su u ekipnoj - najbolje (sa 87 glasova) brončane stolnoteniske paraolimpijke Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić.

Najuvjerljivija lauretkinja u ovogodišnjem izboru bila je Matea Jelić koja je za svoj prvi trijumf u ovom izboru dobila 237 od ukupno 260 glasova. Ona je ujedno i prva predstavnica taekwondoa koja je primila ovu nagradu. Drugo mjesto je sa 11 glasova osvojila svjetska prvakinja u judu Barbara Matić, a treća je bila svjetska prvakinja i rekorderka u ronjenju na dah Mirela Kardašević.

Najbolji hrvatski gimnastičar i osvajač olimpijskog srebra na preči, Tin Srbić, stigao je do trećeg trofeja Sportskih novosti u posljednjih pet izbora, ispred olimpijskog doprvaka u jedrenju  Tončija Stipanovića (52 glasa) i brončanog veslačkog samca Damira Martina (24 glasa).

U ekipnoj konkurenciji slavile su parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić, vlasnice paraolimpijske bronce iz Tokija, a najbolje su u izboru SN-a bile i prije pet godina, nakon srebra na POI-ju u Rio de Janeiru. Drugo mjesto su sa 50 glasova osvojile kuglačice Mlake, pobjednice Svjetskog kupa i finalistice Lige prvakinja, dok su treće bile rukometašice Lokomotive (43 glasa).

Nikola Mektić i Mate Pavić su u 2021. postali olimpijski i wimbledonski pobjednici te najbolji svjetski teniski par, a u svoju će trofejnu vitrinu premijerno pospremiti i trofej Sportskih novosti. Drugi su u ovogodišnjem izboru (60 glasova) bili zlatni veslači Valent i Martin Sinković, osvajači i europskog zlata te ukupni pobjednici Svjetskog kupa u svojoj disciplini...

 

Rezultati 70. izbora Sportskih novosti za najbolje sportaš(ic)e godine:

 

SPORTAŠICA
1. Matea Jelić (taekwondo) 237 glasova
2. Barbara Matić (judo) 11
3. Mirela Kardašević (ronjenje) 7
4. Darija Jurak (tenis) 3
5. Carrolina Bajrić (boćanje) 1
6. Mikela Ristoski (paraatletika) 1

SPORTAŠ
1. Tin Srbić (gimnastika) 170 glasova
2. Tonči Stipanović (jedrenje) 52
3. Damir Martin (veslanje) 24
4. Filip Zubčić (alpsko skijanje) 9
5. Anđelo Kvesić (karate) 1
6. Dino Sinovčić (paraplivanje) 1
7. Ivan Katanušić (paraatletika) 1
8. Pero Ćubela (boćanje) 1
9. Toni Kanaet (taekwondo) 1

EKIPA
1. Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić (parastolni tenis) 87 glasova
2. KK Mlaka (kuglanje) 50
3. ŽRK Lokomotiva (rukomet) 43
4. Carrolina Bajrić i Ria Vojković (boćanje) 36
5. Kuglačka reprezentacija 21
6. Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi (jedrenje) 12
7. Carrolina Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak (boćanje) 6
8. BK Čavle ŠB (boćanje) 5

MOMČAD
1. Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis) 188 glasova
2. Valent i Martin Sinković (veslanje) 60
3. GNK Dinamo (nogomet) 7
4. Nogometna reprezentacija 4
5. Marin Čilić i Ivan Dodig (tenis) 1