Zagreb, 15. prosinca 2021. - U alžirskom gradu Oranu, domaćinu XIX. Mediteranskih igara, koje će se održati od 25. lipnja do 5. srpnja 2022. godine, prošlog vikenda održani su sastanci s predstavnicima Organizacijskog odbora Mediteranskih igara Oran 2022. Najprije je održan seminar šefova misija, kojem su prisustvovali šefovi misija iz 17 nacionalnih olimpijskih odbora, tehnički delegati Međunarodnih sportskih saveza i predstavnici Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI).

Predstavnici preostalih zemalja mediteranskog bazena uključili su se u rad seminara putem videokonferencije. Na Mediteranskim igrama 2022. sudjelovat će 26 zemalja u 24 sporta. U radu seminara u ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sudjelovali su šef misije Damir Šegota i članica Komisije za koordinaciju MI Oran 2022. Ljiljana Ujlaki Šubić.  Prvog dana seminara predsjednici komisija predstavili su rad svojih komisija u području infrastrukture, sportskog programa, protokola i epidemioloških mjera koje će se primijeniti tijekom Igara. U poslijepodnevnim satima sudionici seminara posjetili su dvoranu za odbojku i badminton, teniski teren, konjički centar i Centar za konvencije u kojem će se održati natjecanja u osam sportova. Drugog dana seminara predstavljeni su prijevoz, smještaj, mediteransko selo, svečanosti otvaranja i zatvaranja, volonteri i sigurnost. Svečanost zatvaranja Igara održat će se 5. srpnja 2022., na dan 60. godišnjice neovisnosti Alžira.

Na konferenciji za medije, kojom je završio seminar, drugi potpredsjednik Međunarodnog odbora Mediteranskih igara i predsjednik Komisije za koordinaciju MI Oran 2022., Bernard Amsalem, istaknuo je velike napore organizatora u osiguranju najboljih uvjeta mediteranskim sportašima te velika ulaganja alžirske države. Nadodao je da će moderni objekti i udobno mediteransko selo biti ostavština stanovnicima Orana, drugog najvećeg grada u Alžiru. U poslijepodnevnim satima organiziran je obilazak - stadiona, centra za vodene sportove, streljane i Mediteranskog sela. Stadion, čiji je kapacitet 40.000 mjesta, a na kojem će se održati svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara te natjecanja u atletici, u potpunosti je završen. Dovršeno je i Mediteransko selo, u čijem se sklopu, osim prostorija za urede nacionalnih olimpijskih odbora i spavaonica, nalazi i poliklinika, parking za autobuse, trgovina, dvorana za rekreaciju, praonica rublja te prostorija s videonadzorom. Nakon igara, Selo će se koristiti u turističke svrhe. (hoo/ljuš)