Lausanne 7. prosinca 2021. - Nakon što je američka Vlada najavila da neće slati političke dužnosnike u Kinu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u veljači 2022. godine, a i neke druge države uzele su tu mogućnost u razmatranje, oglasio se i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach. 

- Olimpijske igre ne mogu riješiti dugotrajne političke probleme koje nisu u stanju bili riješiti političari - izjavio je Thomas Bach u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA.

MOO je već dulje na meti brojnih kritičara što je ZOI 2022. dodijelio Kini s obzirom na stanje ljudskih prava u toj zemlji.

- Koja je naša odgovornost u svemu tome i koliki su naši limiti. Na nama je da se pobrinemo da Igre budu organizirane u skladu s Olimpijskom poveljom, da pod isti krov dovedemo 206 reprezentacija i onu sastavljenu od izbjeglica. Pretjerano je očekivati da olimpijske igre mogu fundamentalno promijeniti neku zemlju, njezin politički sustav i zakone. Mi nemamo snagu i instrumente da bi mijenjali političke sustave - kazao je Bach.

Osvrnuo se i na tzv. diplomatski bojkot ZOI-ja u Pekingu, koji će provesti Sjedinjene Američke Države neslanjem političkih predstavnika na Igre, te naglasio da MOO mora ostati politički neutralan kako bi mogao predstavljati sve nacije koje se natječu i univerzalnost Igara.

Unatoč brojnim kritikama kako se MOO odnosi prema slučaju tenisačice Peng Shuai, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora dosljedan je svom načinu rješavanja tog pitanja.

- S naše točke gledišta, tiha diplomacija je najbolji put i tako ćemo nastaviti - kazao je Bach.  (dpa/moo/hoo)