Rim, 4. prosinca 2021. - Plamen mira za Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) Vuokatti 2022. upaljen je u Rimu na raskošnoj ceremoniji, održanoj u antičkom zdanju Ara Pacis Augustae, spomeniku koji je izgradio imperator August u slavu mira u cijelom Rimskom carstvu.

Nešto više od 100 dana do početka središnjeg događaja u Finskoj, predstavnici Europskih olimpijskih odbora (EOC) i lokalnog Organizacijskog odbora EYOF-a nazočili su proslavi paljenja baklje.

- Danas slavimo mir i bratstvo, jer je Olimpijski festival europske mladeži u svojoj srži uvijek bio prigoda za okupljanje mladih Europe u mirnom natjecanju i učenje, kao i za zagovaranje olimpijskih vrijednosti prijateljstva, izvrsnosti i poštovanja. U skladu s vremenom, danas slavimo i sestrinstvo. Zadovoljstvo nam je najaviti da će Vuokatti biti rodno dosad najizbalansiraniji EYOF u povijesti, zahvaljujući uključivanju hokeja na ledu za djevojčice i nordijske kombinacije. Ovo je ogromno postignuće i nešto na što svi možemo biti ponosni dok nastavljamo raditi za jednaka prava u svim područjima sporta - rekao je predsjednik Europskih olimpijskih odbora Spyros Capralos.

Vuokatti će ući u povijest kao dvostruki domaćin ovog natjecanja, nakon što je prije 20 godine premijerno organizirao događaj, poznat kao EYOD.

- Bio je to dug put do organizacije EYOF-a i mislim da je ova plamena ceremonija važna postaja na našem putovanju i želio bih se zahvaliti svima koji su to omogućili. Veselimo se što ćemo svima vama poželjeti dobrodošlicu u Vuokattiju u ožujku sljedeće godine - rekao je Mika Kilpeläinen, gradonačelnik Sotkama i šef organizacijskog odbora EYOF-a Vuokatti 2022.

Finska atletičarka Veera Immonen, sudionica EYOF-a 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu zapalila je baklju, istu onu koja je korištena za EYOD 2001. godine. Osim plamena, predstavnicima Vuokattija 2022. uručena je i skulptura Zlatne masline Dea Pax, simbol mira i prijateljstva čije grane predstavljaju rasklapanje kišobrana EOO-a za primanje sportaša iz svih europskih nacionalnih olimpijskih odbora (ENOO). Skulpturu je izradio poznati kipar i zlatar Nicola Amato i osmišljena je kao počast tim vrijednostima.
Dopredsjednica Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora (CONI) Silvia Salis i predstavnica grada Rima Paola Mattoccia također su pozdravile sudionike ove svečanosti.
Oko 2000 sportaša i dužnosnika iz 47 europskih nacionalnih olimpijskih odbora doputovat će ove zime u finski grad Vuokatti, a natjecateljski program  predviđa devet sportova tijekom pet dana trajanja EYOF-a: hokej na ledu, umjetničko klizanje, utrke u klizanju na kratkim stazama, skijaško trčanje, biatlon, daskanje na snijegu, alpsko skijanje, skijaške skokove i nordijsku kombinaciju. (eoo/hoo)