Ispis

Zagreb, 26. studenoga 2021. - Na kraju svečanosti dodjele Državne nagrade Franjo Bučar 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković zadržao se u duljem razgovoru s novinarima.

 

U obilju tema dominirale su one vezane za loptačke sportove košarku i nogomet (primjerice, kako riješiti problem playmakera u košarkaškoj reprezentaciji ili kako na što prihvatljiviji i praktičniji način izgraditi nogometni stadion). I ovom prigodom premijer Plenković je iznova demonstrirao koliko je sport važna djelatnost, ne samo u projekcijama njegove Vlade, nego i u kontekstu cjelokupne hrvatske društvene zajednice.

Jedno novinarsko pitanje posebno je bilo zanimljivo, budući da predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša već godinama inicira i zalaže se za rješavanje statusa vrhunskih trenera koji bi, po uzoru na zaslužne sportaše, trebali od hrvatske države dobiti zadovoljštinu u obliku trajnih naknada za sportsku izvrsnost.

 

- Nedavno sam rekao ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac i njezinim suradnicima da daju prijedlog. Mi ćemo to sigurno na Vladi podržati i uvesti te naknade. Trofejni treneri, poput Ratka Rudića, Ante Kostelića ili Line Červara, a imamo i brojne druge, svakako zaslužuju dobiti takav status - rezolutna je poruka premijera Andreja Plenkovića, dokazanog prijatelja hrvatskog sporta. (hoo/vk)