Šamorin, 26. studenoga 2021. - Konstruktivnim sesijama o marketingu, komunikacijama i sportskim događajima pod okriljem Europskih olimpijskih odbora (EOO) završen je 41. EOO-ov seminar u slovačkom gradiću Šamorinu.

 

Proslavljena hrvatska atletičarka i predsjednica Komisije sportaša HOO-a Blanka Vlašić sudjelovala je na panelu o najboljim praksama komisija sportaša. Na njemu su glavnu riječ imali  predsjednik Komisije sportaša EOO-a Gerd Kanter, direktor Odjela sportaša MOO-a Kaveh Mehrabi, direktor elitnog sporta u NOO-u Belgije Olav Spahl i izvršni direktor NOO-a Irske Peter Sherrard.
- U sportu se sve vrti oko sportaša, mi smo u središtu sporta, stoga moramo više uključivati ​​sportaše u proces donošenja odluka - kazao je Kanter, potaknuvši europske komisije sportaša da postanu aktivnije. Dodao je kako je važno da "sportaši imaju glas jer samo s gledišta natjecanja mogu nam reći kako se stvari mogu poboljšati.”
Treća panel sesija dvodnevnog seminara bila je na temu marketinga i komunikacija i sadržavala je rasprave o korisnim alatima za NOO-e te o najboljim praksama. Član Izvršnog odbora EOO-a i predsjedavajući Komisije za komunikacije EOC-a Mihai Covaliu moderirao je razgovor o korisnim alatima za NOO-e, u kojem su bili i panelisti Jiri Kejval, predsjednik marketinške komisije MOO-a, i Gustavo Harada, ANOC-ov menadžer za odnose s NOO-ima. Raspravu o najboljim praksama vodila je viša komercijalna menadžerica MOO-a Kate Grabska, a u njoj je, prezentacijom o radu Sportske televizije, sudjelovao i njezin glavni urednik Jura Ozmec, čije je izlaganje imalo itekako značajan odjek.

Predstavljene su i najvažnije mjere održivosti koje se provode kako bi sljedeće Ljetne olimpijske igre - u Parizu 2024., bile ekološki prihvatljivije. Sjednica o sportskim događajima EOO-a bila je usredotočena na 3. Europske igre i nadolazeća izdanja Europskih festivala mladih (EYOF). Hasan Arat, predsjednik Koordinacijske komisije za Europske igre 2023. u Krakowu i Malopoljskoj regiji, rekao je da će ugovor s gradom domaćinom za manifestaciju biti potpisan u prosincu. Istaknuo je sva važna nova partnerstva (ATOS, EBU, itd.) koja je EOO potpisao posljednjih mjeseci i vrlo respektabilan program olimpijskih sportova (16 potpisanih do sada, a tri su još u izradi), a sve to ukazuje na najuspješnije izdanje Europskih igara.
Prezentacije o pripremama za 15. zimski EYOF u Vuokattiju u Finskoj održali su član Izvršnog odbora EOO-a Jose Manuel Araujo, predsjednik Koordinacijske komisije Florin Misca i glavna tajnica Organizacijskog odbora Marita Kaipanen. Potom su izvješća o 16. ljetnom EYOF-u u Banskoj Bystrici 2022. podnijeli predsjednik Koordinacijske komisije Joseph Cassar i predsjednik Organizacijskog odbora Peter Hamaj.
Zaključno, glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi zahvalio je svim delegatima i panelistima na njihovu sudjelovanju na seminaru:
- Zahvaljujem svima na vašem aktivnom sudjelovanju tijekom ova dva dana. To pokazuje da je novi format našeg seminara vrlo, vrlo uspješan. Moramo se stalno usavršavati, kao što smo to učinili i ovdje, u Šamorinu, a i za naš sljedeći seminar - kazao je glavni tajnik EOO-a Pagnozzi.

Drugog dana EOO-ova seminara u Slovačkoj održana je i sjednica Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora, u čijem je radu sudjelovao i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Predstavnici svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora (ENOO) nazočili su seminaru u Šamorinu, bilo fizičkom nazočnošću ili online načinom. Europski nacionalni olimpijski odbori  imat će sljedeće okupljanje na Općoj skupštini EOO-a u Skopju (Sjeverna Makedonija), zakazanoj za 11.i 12. lipnja 2021. godine. (eoo/hoo)