Šamorin, 25. studenoga 2021. - Na gala-večeri u sklopu svog 41. seminara u gradiću Šamorinu (Slovačka) Europski olimpijski odbori (EOO) proglasili su i najboljeg mladog sportaša iz skupine ljetnih sportova u 2021. godini. Dobitnik prve nagrade u jubilarnom 10. izboru EOO-ove Nagrade Piotr Nurowski je rumunjski plivač David Popovici.


Sa samo 16 godina ovaj vrhunski plivač slobodnim stilom bio je najmlađi sportaš u rumunjskoj plivačkoj reprezentaciji na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Nagradu Piotr Nurowski osvojio je s 37 posto ukupnih glasova, ispred Adriane Vilagoš iz Srbije (atletika), Adriane Cerezo Iglesias iz Španjolske (taekwondo), Sky Browna iz Velike Britanije (skateboarding) i Viktorije Listunove iz Rusije (umjetnička gimnastika).
Nakon što je za nijansu ostao bez postolja u Tokiju, na pitanje novinara što misli o gubitku medalje, Popović je lakonski odgovorio:

- Ja sam četvrti najbolji na svijetu!

Osim trofeja Piotra Nurowskog, Popovici je dobio i stipendiju od 15.000 eura za trenažne procese, dok drugoplasirana Vilagoš dobiva 8.000 eura, a 5.000 eura pripalo je trećeplasiranoj Adriani Cerezo Iglesias. Brown i Listunova dobili su po 3000 eura.
Nagrada EOC-a Piotr Nurowski za najboljeg europskog mladog sportaša utemeljena je 2011. u znak sjećanja na Piotra Nurowskog, bivšeg predsjednika Poljskog olimpijskog odbora koji je godinu dana ranije poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

U ovogodišnjem izboru laureata EOO-ove Nagrade Piotr Nurowski iz ljetnih sportova Hrvatska nije imala predstavnika, a prije dvije godine naš fenomenalni mladi plivač Franko Grgić osvojio je drugu nagradu u tom izboru.  (hoo/vk)