Šamorin, 25. studenoga 2021. - U Šamorinu u Slovačkoj završio je prvi dan 41. seminara Europskih olimpijskih odbora (EOO). Sastanak je započeo pozdravnim obraćanjima predsjednika EOO-a Spyrosa Capralosa, glavnog tajnika Slovačkog olimpijskog i sportskog odbora Josefa Libe i državnog tajnika Republike Slovačke za sport Ivana Husara.

- Dopustite mi da izrazim duboku zahvalnost našim domaćinima, Slovačkom olimpijskom i sportskom odboru, na domaćinstvu ovog važnog događaja u iznimnim okolnostima. Dok poduzimamo sve mjere predostrožnosti koje možemo da ostanemo sigurni, nastavimo s našim raspravama, za koje sam siguran da će svima biti zanimljive i plodonosne - rekao je predsjednik Capralos, osvrnuvši se na činjenicu da je Slovačka dan ranije uvela nove mjere izolacije kako bi obuzdala širenja koronavirusa.

S izaslanicima iz 44 od 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora koji su prisustvovali osobno, i predstavnicima triju država koji sudjelovali online načinom, glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi uveo je najnovija ažuriranja formata za seminar, osmišljena da olakšaju više dijaloga i razmjene informacija. EOO je razvio web-aplikaciju kako bi svatko mogao postavljati pitanja elektroničkim putem. Sva su pitanja poslana izravno voditeljici ceremonije, četverostrukoj olimpijki Danki Bartekovoj, koja je potom mogla bez problema postavljati pitanja govornicima.
Zamjenica ravnateljice Olimpijske solidarnosti Pamela Vipond započela je prezentacije pregledom potpore svjetskim nacionalnim olimpijskim odborima (NOO) za Olimpijske igre Tokio 2020. Ukupno je 310 europskih sportaša i sportašica dobilo stipendije, od kojih je 70 osvojilo medalje, a 101 ih dobilo diplome na Igrama u Tokiju 2020.
Seminar je prvoga dana bio podijeljen na dvije glavne teme: "Nakon Tokija 2020." i "Najbolji put u budućnost". Glavni tajnik Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) Gunilla Lindberg i MOO-ov voditelj servisa Igara i odnosa s NOO-ima Toshio Tsurunaga, započeli su opsežnim izvještajem o Tokiju 2020., s posebnim naglaskom na mjere poduzete za prevladavanje pandemije COVID-19.
Iako je priznao brojne probleme s kojima se susreo na odgođenim Igrama, Tsurunaga je izlaganje zaključio riječima: "Općenito mislim da su Igre bile vrlo, vrlo uspješne, posebno u uvjetima u kojima smo radili." Dodao je da se lekcije naučene na Tokiju 2020. već primjenjuju na pripreme za nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.
Fokus se zatim prebacio na izvanredne nastupe europskih sportaša i sportašica u Tokiju 2020. Sportski direktor EOC-a Peter Brüll dao je opći pregled, napomenuvši da su sportaši iz 40 od 50 europskih NOO-a osvojili medalje, što čini gotovo polovicu (48,43 posto) cjelokupnih medaljaša.
Održivost u sportu postala je hitno pitanje za sve dionike olimpijskog pokreta, a uvjerljivu sesiju o svim sjajnim inicijativama koje je Paris 2024. provodio vodili su viši menadžerica održivosti Olimpijskog pokreta MOO-a Julie Duffus i Berit Kjøll, predsjednica norveškog NOO-a i članica Izvršnog odbora EOO-a.

Nakon izvješća MOO-a o pripremama za Peking 2022., seminar se usmjerio na drugu sesiju - "Najbolji put u budućnost", koja se usredotočila na sprječavanje manipulacije (na) sportskim natjecanjima, Stratešku agendu EOO-a 2030. i projekte Europske unije koji podržavaju NOO-e i  sportske događaje pod okriljem EOO-a.
Obilje korisnih informacija o tome kako educirati i zaštititi sportaše od nepoštenih praksi u sportu, kao što su doping i aktivnosti klađenja, pružila je stručna skupina koju je predvodio Evangelos Alexandrakis, voditelj MOO-ova Odjela za prevenciju manipuliranja natjecanjem u olimpijskom pokretu, te članovi Etičkog povjerenstva EOO-a Maja Smrdu, Martina Spreitzer-Kropiunik i Juha Viertola. Sudionici su potom podijeljeni u grupe od četiri osobe kako bi se detaljnije raspravljalo o četiri od osam strateških prioriteta koje je identificirala Radna skupina Strateške agende 2030, kojom je predsjedavao Đorđe Višacki. Četiri odvojene radionice bavile su se sportskim događajima EOO-a, europskim nacionalnim olimpijskim odborima, menadžmentom EOO-om te dobrim upravljanjem i transparentnošću.
Svakoj skupini je postavljen niz pitanja vezanih uz njihovu temu, na koja su anonimno odgovorili putem online aplikacije, dok je panel stručnjaka raspravljao o pojedinim točkama. Drugog dana seminara predsjednik Višacki objedinit će rezultate i prezentirati ih cijelom seminaru.
Završnu raspravu dana vodili su direktor Ureda EOO-a za EU Folker Hellmund i službenica za financiranje EU-a Carlotta Giussani. Pružili su korisne informacije o tome koji su programi financiranja EU-a dostupni (kao što je Erasmus +), koje zemlje ispunjavaju uvjete i kako se prijaviti za njih. Europske nacionalne organizacije potaknute su na povećanje angažmana s EU-om u vezi s takvim načinom financiranja.

Na dnevnom redu drugog dana seminara su 14. izdanje nagrade europski Laurels (European Laurels Awards), najbolji primjeri iz prakse sportaša, te sesije o marketingu i komunikaciji, kao i o sportskim događajima EOO-a. (eoo/hoo)