Zagreb, 23. studenoga 2021. - Specijalna bolnica Sveta Katarina, partner Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), ugostila je članove Vijeća HOO-a na 24. sjednici u aktualnom sazivu. Predsjedavao je čelnik HOO-a dr. Zlatko Mateša, nazočilo je 18 od 23 člana Vijeća, a domaćin je bio predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina prof. dr. Dragan Primorac.

Ugledni liječnik i znanstvenik, koji je, osim mandatom u Vijeću HOO-a, angažiran i u HOO-ovoj Zdravstvenoj komisiji, pokazao je gostima i prostorije bolnice koja nosi epitet europskog centra izvrsnosti za suvremenu medicinu. Ovom prilikom prof. dr. Primorac održao je i predavanje o novostima vezanim za COVID-19, posebice o ulozi stanične imunosti koja je prema zadnjim znanstvenim spoznajama ključna za dugotrajnu zaštitu od SARS-Cov-2.
Kroz točku dnevnog reda „Obrazloženje odluke o preraspodjeli sredstava olimpijskog programa za osvajače olimpijskih medalja i olimpijce s ostvarenim plasmanom do 8. mjesta na Igrama u Tokiju“, članovi Vijeća još jednom su se osvrnuli na zaključke, s prethodne, 23. sjednice Vijeća HOO-a, održane potkraj listopada elektroničkim načinom. Apostrofirano je stajalište da je HOO tim činom zadržao u financijskoj potpori veliki broj vrhunskih sportaša, ponajprije sudionika Igara u Tokiju, iznimno uspješnih za hrvatski sport. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najavio je skorašnje pokretanje Karijernog centra koji će mnogim našim sportašima biti od pomoći u „karijeri nakon karijere“.
Pohvalno su ocijenjeni prijedlozi novih programa HOO-a, namijenjenih sportu na lokalnoj razini - Razvoj sporta specifičnog za određenu lokalnu sredinu i Razvoj ženskog sporta u lokalnoj sredini, a u njihovu bi se provedbu trebale uključiti i županijske sportske zajednice.
U razvojnim programima HOO-a za sportaše samo je jedna dopuna - jedriličar Božidar Golubić (klasa ILCA 6) postao je korisnik Razvojnog programa III od 1. studenoga 2021. godine. Vijeće HOO-a s velikom je žalošću utvrdilo da je s činjenicom smrtnog ishoda bolesti, treneru streljaštva Seni Čusti prestao status korisnika HOO-ova programa za sufinanciranje rada trenera.
Hrvatski veslački savez (HVS) dobio je dopuštenje za prenamjenu dijela novčanih sredstava, preostalih iz redovnog programa za 2021. godinu. Hrvatski hrvački savez (HHS) dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju Zagreb Open Grand Prixa 2022., kao i Hrvatski flying disc savez (HFDS) za ekipni SP u disc golfu iduće godine. Također, i Hrvatski sportsko penjački savez (HSPS) dobio je pozitivno mišljenje za prijam Iranca Pouya Shafienejada u hrvatsko državljanstvo.
Utvrđeni su i datumi održavanja iduće sjednice Vijeća (9. prosinca u 12.30) dok će se skupština HOO-a održati 21. prosinca (u 13.00), kao uvertira u svečanost Velikog dana hrvatskog sporta.

 

IZJAVE 

Dr. sc. Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a:
„Vrhunska medicina nezaobilazni je dio života sportaša i ugrađena je u svaki sportski rezultat. Danas sam se, zajedno s članovima Vijeća HOO-a, osobno uvjerio u sve mogućnosti koje Specijalna bolnica Sv. Katarina, kao europski centar izvrsnosti konstantno pruža hrvatskim sportašima.“

Prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina:
„Biti službena bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske nogometne reprezentacije velika je čast, no i odgovornost. Vrhunski rezultati naših sportaša ostaju nam trajna inspiracija, a mi ćemo učiniti sve da i dalje imaju najbolju moguću zdravstvenu skrb, zasnovanu na novom konceptu personalizirane medicine koja svakom od njih optimizira kako dijagnostičke, terapeutske tako i rehabilitacijske postupke.“