Lausanne, 21. studenoga 2021. - Nakon što je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach imao videopoziv s kineskom tenisačicom Peng Shaui, MOO je izvijestio da je ona dobro i na sigurnom. Podsjetimo, tenisačica je uznemirila svjetsku javnost povlačenjem u medijsku izolaciju, odnosno svojevrsnim "nestankom", nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos.

U priopćenju MOO-a navodi se kako je predsjednik Bach dulje od pola sata razgovarao s Peng nakon njezine gotovo trotjedne odsutnosti iz javnosti.

"Objasnila je da je dobro i na sigurnom, da živi u svom domu u Pekingu, kao i to da želi poštivanje privatnosti u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vrijeme s prijateljima i obitelji. Ipak, nastavit će se baviti tenisom, sportom koji toliko voli" - stoji u priopćenju MOO-a.

Podsjetimo, početkom ovoga mjeseca 35-godišnja Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli "prisilio na seks". Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade, a Peng je od tada nestala iz javnosti. Ni Zhang, ni kineska Vlada nisu komentirali njezine navode.

Svjetska teniska zajednica izrazila je zabrinutost zbog situacije s kineskom tenisačicom, a vodstvo WTA pozvalo je da se tvrdnje 35-godišnje tenisačice istraže "cjelovito, pošteno, transparentno i bez cenzure".

Francuski ministar vanjskih poslova pozvao je kineske vlasti da razjasne cijelu situaciju, a Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija također su pozvale Kinu da dostavi dokaze o njezinom stanju. Međunarodne skupine za ljudska prava čak su pozvale na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači iduće gdoine zbog stanja ljudskih prava u Kini.

U vezi s kineskom tenisačicom Peng Shuai, u nedjelju je stiglo i stajalište MOO-a:

"Iskustvo pokazuje da tiha diplomacija nudi najbolju priliku za pronalaženje rješenja za pitanja ovakve prirode. To objašnjava zašto MOO u ovoj fazi neće dalje komentirati slučaj". (moo/hoo)