Barcelona, 10. studenoga 2021. - Fantastični hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nastavio je berbu odličlja u ovoj godini. Osvojio je brončano odličje na Svjetskom prvenstvu u klasi Ilca 7 (bivši Laser) koje se održavalo na regatnom polju kod Barcelone (Španjolska).

Srijeda je trebala biti dan odluke s čak tri finalna plova, ali se ispred Barcelone ponovno nije jedrilo zbog nepovoljnih uvjeta i to čak treći od ukupno šest dana natjecanja. Nakon što su previsoki valovi ujutro spriječili izlazak flote na regatno polje, počela je kiša koja je natjerala regatni odbor da proglasi kraj natjecanja, odnosno - da se danas neće jedriti. Novozelanđanin Thomas Saunders novi je svjetski prvak, a srebrni je Irac Finn Lynch.

U takvim uvjetima 35-godišnji Stipanović je zadržao broncu, što je članu splitskog Mornara i dvostrukom olimpijskom doprvaku treća svjetska medalja. Godine 2010. bio je srebrni, a prošle godine u Australiji također je osvojio broncu.

Ovo mu je ukupno deseta velika medalja u Laseru, a svjetska bronca je došla u istoj godini kao i olimpijsko srebro iz Tokija, pa Tonči može biti ponosan na 2021. godinu.

Stipanovićev klupski kolega i aktualni europski doprvak Filip Jurišić zauzeo je 21. poziciju s 126 negativnih bodova, a treći hrvatski predstavnik Bruno Gašpić završio je kao 48. s 194 negativna boda.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita sjajnom jedriličaru Tončiju Stipanoviću osvajanje brončanog odličja na Svjetskom prvenstvu u Barceloni!