Zagreb, 27. listopada 2021. - Na današnji dan obilježava se 100 dana do svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara, koje će se od 4. do 20. veljače 2022. godine održati u kineskom glavnom gradu Pekingu. Zbog epidemioloških mjera aktualnih u Kini, ali i u ostatku svijeta, bit će to po mnogočemu još jedne neobične Igre. No, za razliku od nedavno održanih ljetnih Igara u Tokiju, na pekinškom ZOI-ju barem će biti nazočni domaći gledatelji.

Predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Organizacijskog odbora Pekinga 2022. ponovili su čvrsto stajalište da će Igre biti priređene u skladu s pravilima prema kojima bi se osiguralo da svi sudionici i kineski građani ostanu zdravi. O tome svjedoče i stroge mjere objavljene u opsežnim priručnicima, namijenjenim sportašima, predstavnicima ekipa, kao i medijskim djelatnicima, sponzorima, volonterima te svim ostalim djelatnicima povezanim s Igrama. 

Natjecatelji na ZOI-ju (a kasnije i na zimskom izdanju POI-ja od 4. do 13. ožujka 2022.) bit će podvrgnuti svakodnevnim testovima na COVID-19 i cijelo vrijeme će morati ostati u zatvorenom "balonu" koji uključuje prijevoz između Olimpijskog sela i sportskih objekata. Drugi "balon" bit će blizu Kineskog zida, a treći sjeverozapadno od Pekinga u provinciji Hebei. Sudionici Igara morat će se testirati i prije dolaska, a necijepljeni sportaši, treneri i prateće osoblje morat će provesti 21 dan u karanteni, uz neke iznimke iz medicinskih razloga koje će se odobravati prema pojedinačnim slučajevima. Tijekom Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara bit će postavljen poseban sustav za zaštitu sudionika i kineskih stanovnika smanjenjem nepotrebnih interakcija.

Domaćin Igara predstavio je i olimpijske medalje koje simboliziraju ulogu Pekinga kao prvog grada koji će ugostiti i ljetne i zimske Igre, a nazvane su Tong Xin (ujedinjenost). Sastoje se od pet krugova koji podsjećaju na tradicionalne kineske privjeske od žada, ali su i simboličan prikaz olimpijskog duha. Na prednjoj strani medalje ugraviran je olimpijski simbol pet krugova, engleski natpis XXIV Olympic Games Beijing 2022 te simboli snijega, leda i snježnih pahulja, dok su na stražnjoj strani logotip Igara, njihovo puno ime na kineskom pismu te ime discipline za koju će se svaka pojedina medalja dodjeljivati.

 

Sto dana do Pekinga Hrvatska ima pet evidentnih olimpijskih kandidata. To su: Filip Zubčić i Zrinka Ljutić (alpsko skijanje), Vedrana Malec, Tena Hadžić i Marko Skender (nordijsko skijanje / skijaško trčanje). Prema nekim procjenama, u Pekingu bi nas moglo predstavljati petnaestak sportaša i sportašica. (hoo/vk)