Zagreb, 26. listopada 2021. - Dobitnici državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2021. godini su: jedan od najboljih svjetskih vaterpolskih sudaca Željko Klarić, istaknuti košarkaš i košarkaški trener Mihovil Nakić-Vojnović te nekadašnja vrhunska atletičarka i trostruka olimpijka Đurđa Fočić-Šourek.

Dobitnici godišnje nagrade su zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić, bivši košarkaši Damir Šolman, Željko Jerkov, košarkaški trener Slavko Trninić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, liječnik Boris Labar, bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz i Hrvatski taekwondo savez.
Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.
- U ovoj olimpijskog i paraolimpijskoj godini naše sportašice i sportaši ostvarili su ponovo iznimne uspjehe i Odbor je opet, između toliko naših sportskih velikana, imao nezahvalan zadatak izabrati one kojima će u 2021. pripasti ovo priznanje. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje da se iz godine u godinu potvrđuje koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport - kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna. Kao i svake godine, uručenje nagrada planirano je za kraj studenoga, kada se obilježava i rođendan oca hrvatskog olimpizma Franje Bučara (25. studenoga). (mints/hoo)