Lausanne, 11. listopada 2021. - Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach imenovao je članicu MOO-a iz Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović predsjednicom Povjerenstva za izbor budućih domaćina olimpijskih i paraolimpijskih igara (Chair of the Future Host Commission for the Games of the Olympiad). To je novo veliko priznanje bivšoj predsjednici Republike Hrvatske, nakon što je prošle godine primljena u članstvo MOO-a.

 

Dosadašnja predsjedavateljica spomenutog povjerenstva, Kristin Kloster Aasen, podnijela je ostavku na dužnost nakon izbora u Izvršni odbor MOO-a jer niti jedan član vodećeg tijela ne može raditi u povjerenstvima za izbor domaćina Igara, kako bi se osiguralo što šire sudjelovanje članova MOO-a u postupku odabira.
Novi pristup izboru domaćina olimpijskih igara bitno je fleksibilniji i kooperativniji, budući da MOO radi s potencijalnim domaćinima na optimizaciji vlastitih olimpijskih projekata i usklađivanju s dugoročnim planovima društvenog i gospodarskog razvoja u korist njihovih zajednica. Kao rezultat toga je dosad nezabilježen interes kandidata s različitih kontinenata za domaćinstvo budućih olimpijskih i paraolimpijskih igara.
- Povjerenstva za odabir budućih domaćina imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti olimpijskog pokreta. Kolinda Grabar-Kitarović donijet će bogate i raznolike vještine i iskustvo, uključujući i ono na najvišim razinama vlasti i u međunarodnim odnosima. Kao članica istog povjerenstva već je pridonijela uspješnom provođenju prvih izbora prema novom pristupu izbora olimpijskih i paraolimpijskih domaćina, odabirom Brisbanea za domaćina ljetnih OI 2032. godine - kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

- Zahvalna sam na ovoj prilici za suradnju s potencijalnim domaćinima na olimpijskim projektima, što će im pomoći i u postizanju njihovih dugoročnih ciljeva za razvoj, javno zdravstvo te uključivanje i sudjelovanje u sportu. To je uzbudljiva prilika za razvoj inovativnih načina usmjeravanja olimpijskih igara u budućnost i istraživanje izazova s kojima se susreću budući domaćini, a jedan od njih su i klimatske promjene - izjavila je nova čelnica MOO-ova prestižnog povjerenstva Kolinda Grabar-Kitarović koja će odmah preuzeti novu dužnost.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su hrvatskoj članici MOO-a Kolindi Grabar-Kitarović na novoj dužnosti koja je "rezultat njezina dosadašnjeg hvalevrijednog angažmana u aktivnostima MOO-a".