Zagreb, 24. rujna 2021. - Na današnji prije 28 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) primljen je u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Nakon što je 10. rujna 1991. godine utemeljen, te 17. siječnja 1992., samo dva dana nakon međunarodnog priznanja hrvatske države, dobio privremeno priznanje MOO-a, 24. rujna 1993. godine na 101. sjednici MOO-a u Monte Carlu, HOO je postao punopravni član međunarodne olimpijske obitelji.

 

Podsjetimo, već je privremeni primitak HOO-a u MOO još iste (1992.) godine omogućio hrvatskim sportašicama i sportašima premijerne nastupe na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama (XVI. ZOI u Albertvilleu i XXV. OI u Barceloni) te su naši olimpijci do punopravnog članstva HOO-a u Međunarodnom olimpijskom odboru osvojili i prva olimpijska odličja. Košarkaši su iz Barcelone donijeli legendarnu srebrnu medalju, a tenisači - dvije bronce (Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem).   

 

Velike zasluge za privremeno priznanje HOO-a, a potom i za ulazak u punopravno članstvo MOO-a, pripadaju tadašnjem predsjedniku MOO-a Juanu Antoniju Samaranchu, kao i prvom predsjedniku HOO-a (1991. - 2000.) Antunu Vrdoljaku i prvom glavnom tajniku Slavku Podgorelcu. (hoo)