Lausanne, 16. rujna 2021. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach uputio je pismo članovima MOO-a, predsjedniku Međunarodnog paraolimpijskog odbora, predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora, čelnicima međunarodnih sportskih saveza, te sportašima-olimpijcima. Donosimo sadržaj Bachova pisma u nešto skraćenoj inačici:

 

"Nešto je više od mjesec dana od svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. i nadam se da ćete ovo pismo dobiti u dobru zdravlju i raspoloženju. Prve odgođene Olimpijske igre mogli smo ostvariti samo uz jedinstvenu i snažnu podršku svih u našoj olimpijskoj zajednici. To je dodatno izvanredan uspjeh s obzirom na mnoge izazove s kojima smo se morali suočiti posljednjih mjeseci pandemije.
Stoga, primite moju iskrenu zahvalnost za vaš vrijedan doprinos i predanost uspjehu ovih Olimpijskih igara. Bile su to besprijekorne Igre, a od svih nas je bio potreban dosad neviđen napor da ih priredimo na siguran način za sve.
Olimpijske igre Tokio 2020. bile su Olimpijske igre nade, solidarnosti i mira. Sportaši iz svih 33 olimpijska sporta, iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora i
MOO-ov olimpijski tim za izbjeglice, jasno su poslali svijetu upravo tu poruku iz Tokija.
Najbolji svjetski sportaši inspirirali su nas nezaboravnim nastupima. Prvi put od početka pandemije svijet se okupio i ujedinio kroz snagu sporta i postignuća sportaša. Na taj način Olimpijske igre Tokio 2020. predstavljale su svijetu prijeko potrebnu nadu u ovim teškim vremenima, a za samo nekoliko mjeseci imamo jedinstvenu priliku iznova pojačati spomenutu olimpijsku poruku.
S približavanjem zime, naš fokus je u potpunosti usmjeren na pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Iako je pandemija još daleko od kraja, želio bih vas uvjeriti da zajedno s našim kineskim partnerima i prijateljima ne štedimo napor kako bismo organizirali i Zimske olimpijske igre sigurne za sve sudionike.
Baš kako smo to učinili i u Tokiju, rigorozno ćemo postaviti protupandemijske mjere, kako bi se u Pekingu osiguralo zdravlje i sigurnost svih olimpijskih sudionika. U tome se i dalje vodimo znanstveno utemeljenim savjetima Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodnih stručnjaka. Prvo izdanje Playbooka za Peking, koje predviđa sve protumjere i za svaku skupinu dionika posebno, bit će objavljeno u listopadu.
U tom kontekstu, sretan sam što mogu najaviti da ćemo i za Zimske olimpijske igre Peking 2022. imati program cijepljenja, koji je tako učinkovito djelovao za Tokio. To znači da ćemo stavljanjem cjepiva na raspolaganje, do ZOI-ja u Pekingu ponovno dati podršku svim olimpijskim sudionicima. Naravno, u skladu s njihovim nacionalnim propisima. Već sada želim ohrabriti one nacionalne olimpijske odbore koji zahtijevaju dodatne doze cjepiva za svoje delegacije, njihove nacionalne paraolimpijske odbore i druge olimpijske dionike na istom teritoriju, da o tome obavijeste naš Odjel za odnose s nacionalnim olimpijskim odborima, kako bi se što  prije mogli uspostaviti potrebni aranžmani.
Izvrsna suradnja koju imamo s našim kineskim partnerima i prijateljima, kao i relevantnim kineskim zdravstvenim vlastima, daju nam svima veliko pouzdanje da ćemo i u zimskom izdanju imati sigurne i zaštićene Olimpijske igre.
U ovim teškim vremenima koja svi skupa proživljavamo, vidimo koliko je sveobuhvatna i važna misija Olimpijskih igara za ujedinjenje svijeta mirnim sportskim natjecanjem. Olimpijske igre šalju poruku mira, jedinstva i solidarnosti, bez obzira gdje se održavaju. Snaga Olimpijskih igara je njihova univerzalnost i to je razlog zašto Olimpijske igre pripadaju cijelom čovječanstvu. Dakle, tu dolaze do izražaja pravila naše Olimpijske povelje - jamčiti jednaka prava svima na bilo kojem izdanju Olimpijskih igara. Samo tako Olimpijske igre mogu postati najmoćniji simbol jedinstva u svijetu raznolikosti. 

U tjednima i mjesecima uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. izražavam nadu da možemo nastaviti računati na vašu podršku za dobrobit svih sportaša koji se pripremaju za ostvarenje svog olimpijskog sna. ZOI Peking 2022. dolaze u važnom trenutku kako bi okupile svijet kroz olimpijski duh mira, solidarnosti i jedinstva. I s ovih Olimpijskih igara svijetu će biti poslana poruka ujedinjavajuće snage sporta. Zbog toga sportaši zaslužuju našu najveću podršku i poštovanje, kako bi im se osigurale pripreme, uz punu koncentraciju na vlastiti sport i natjecanje u najboljim mogućim uvjetima". (moo/hoo)