Rim, 14. rujna 2021. - U sjedištu Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) u Rimu održana je prva cjelovita sjednica Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO), otkako je u lipnju izabran. Predsjedavao je predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Spyros Capralos.

Otvarajući sastanak, predsjednik Capralos podsjetio je članove na važnu dužnost koju Izvršni odbor ima kao vodeće tijelo olimpijskog pokreta u Europi.

- Novi smo tim i moramo zajedno učiti kako bismo bili učinkoviti u nastavku EOO-ova djelovanja u interesu sporta na našem kontinentu. Vrlo sam ponosan na sav posao koji obavljaju naši NOO-i. Tijekom sljedećeg četverogodišnjeg razdoblja moramo nastaviti podržavati te aktivnosti i prijeći na sljedeću fazu i provedbu Strateške agende 2030. Pogledamo li Olimpijske igre u Tokiju i uspjehe naših europskih sportaša, jasan je smjer kojim idemo kao organizacija, a pozitivan učinak posebno imamo s Europskim igrama. 
Sjednici su se pridružili predsjednik CONI-ja Giovanni Malagò i predsjednik Udruženja međunarodnih federacija ljetnih olimpijskih sportova (ASOIF) Francesco Ricci Bitti, koji je iskoristio priliku za kratku povijest Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) i važnosti sporta u Italiji. Predstavljene su i aktualnosti oko Europskih igara Krakov-Malopoljska regija 2023., nadolazeće skupštine sportaša EOO-a 2021. i seminara EOO-a, buduća podrška Igrama malih država Europe (GSSE), uloga povjerenstava EOO-a, kao i sljedeća faza Strateške agende 2030.
Predsjednik Koordinacijskog povjerenstva za Europske igre 2023. Hasan Arat predstavio je detaljno izvješće o pripremama za događaj i istaknuo podršku ATOS -a i EBU-a. Potvrđeno je da će od 23 sporta uvrštenih u program, svi olimpijski sportovi imati mogućnost kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. Uz izvješće o aktivnostima glavnog ureda EOO-a u Rimu, glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi predstavio je IO-u cjeloviti program za nadolazeći 41. seminar EOO-a u Samorinu u Slovačkoj, koji će se održati dva dana od 25. do 26. studenoga. Format će se usredotočiti na više interaktivnih sesija u opuštenom obliku. Na privremenom dnevnom redu nalaze se sjednice o sportu u digitalnom dobu, sportskim događajima EOO-a, strateškoj agendi 2030., o tome kako NOO-i mogu pristupiti financiranju iz EU-a i prednostima održivog sporta. Na seminaru će biti dodijeljena i 10. nagrada Piotra Nurowskog za najboljeg europskog mladog sportaša (ljetno izdanje).
Tijekom rasprave o budućnosti povjerenstava i radnih skupina EOO-a, IO je primio prijedlog o stvaranju triju radnih skupina koje će obuhvatiti Stratešku agendu 2030, strategiju domaćina Europskih igara 2027. te skupine za istraživanje mogućnosti uvođenja Zimskih europskih igara. Nakon nalaza izvješća iz prve faze Strateške agende 2030, koje je predstavljeno Općoj skupštini u lipnju, mandat je dodijeljen novom Izvršnom odboru i Radnoj skupini koju vodi Đorđe Višacki (Srbija) za rad na sljedećoj fazi projekta. Ažuriranja napretka i mape sa smjernicama bit će dostavljeni NOO-ima tijekom seminara.
Šesta skupština Komisije europskih sportaša održat će se 2. listopada u Dubrovniku, a predsjednik Gerd Kanter dao je kratak sažetak aktivnosti i izazova s ​​kojima se Komisija sportaša EOO-a suočavala u posljednje četiri godine. Zatim je predstavio dnevni red okupljanja, na kojem će biti izabrana Komisija europskih sportaša za manadat od 2021. do 2025., te potaknuo aktivnije uključivanje u rad nove Komisije. Među 14 kandidata za članstvo u Komisiji je i legendarna hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, a nominiran je i najbolji atletski reprezentativac BiH Amel Tuka.  

Izvršni odbor EOO-a iskoristio je priliku i čestitao bivšem predsjedniku Povjerenstva sportaša EOO-a Jean-Michelu Saiveu na izboru za predsjednika Belgijskog nacionalnog olimpijskog odbora (10. rujna).
Članovi Izvršnog odbora EOO-a dobili su statistički pregled europskih rezultata s Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Rezultati su pokazali koliko je Europa ponovno bila snažna na Olimpijskim igrama. Pohvale suupućene i Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) te japanskim organizatorima koji su uspjeli prirediti veliki događaj u tako izazovnim uvjetima. Prezentirane su i ažurirane informacije o Europskim olimpijskim festivalima mladih (EYOF), pitanjima Europske unije, uključujući prijedlog za potpisivanje zajedničkog Sporazuma između EOO-a i Europske komisije za bližu suradnju i najnovija dostignuća ANOC-a.

Sljedeća sjednica IO-a EOO-a zakazana je za 24. studeni u Samorinu u Slovačkoj, uoči 41. seminara EOO-a. (eoo/hoo)