Zagreb, 10. rujna 2021. - Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je osvajače medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. te izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), a tom je prilikom HOO-u dodijelio i Povelju Republike Hrvatske za 30. obljetnicu rada i djelovanja.

Čestitajući im na osvojenim medaljama, predsjednik Milanović zahvalio je hrvatskim olimpijkama i olimpijcima, paraolimpijkama i paraolimpijcima istaknuvši da su hrvatske osvajačice i osvajači olimpijskih medalja napravili lijepu stvar za Republiku Hrvatsku.

- Ne znam jeste li se, kada ste počeli trenirati davnih godina, odnosno u mladosti, vodili mišlju i osjećajem osobne ambicije, obiteljske ambicije, želje da uradite nešto za sebe ili za svoju domovinu, ali ovo zadnje ste zaista učinili. Sve ste nas jako obradovali, pratili smo što radite - poručio im je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike izrazio je žaljenje što u Uredu predsjednika nisu prisutne i druge natjecateljice i natjecatelji koji su bili Tokiju, a nisu osvojili medalje.

- Žao mi je što ovdje nema nekih djevojaka i mladića kojima su medalje izmakle za treptaj oka, za jedan dah, otkucaj srca. I oni zaslužuju naše poštovanje, ne zahvalnost, jer ovo što radite, radite ipak prije svega za sebe, to su vaši životi. Hrvatska vam je dužna, napravili ste lijepu stvar za Hrvatsku. Hvala vam još jednom, nastavite dalje, borite se - zaključio je Milanović.

Za iznimno poticanje razvoja i promicanja hrvatskog sporta u zemlji i inozemstvu te pružanje potpore hrvatskim sportašima u postizanju najviših nacionalnih, europskih, svjetskih i olimpijskih rezultata u svim granama sporta, u prigodi 30. obljetnice rada i djelovanja predsjednik Republike Zoran Milanović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske Hrvatskom olimpijskom odboru.

Primajući ovo priznanje predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao je da sa zahvalnošću prima Povelju u ime svih onih koji su proteklih trideset godina diljem svijeta nosili slavu hrvatskog sporta i koji su doveli do toga da je Hrvatska po broju medalja ispred mnogih drugih velikih i bogatijih zemalja.

- To je sve ono što je ostalo iza ovih dama i ovih mladića i svih onih koji su bili sudionici tih igara i koji su dio njihovih sportskih uspjeha, to su treneri, to su čelnici saveza, glavni tajnici, tajnici saveza, stotine i stotine ljudi koji već trideset godina predano rade na promociji hrvatskog sporta. Vaše priznanje nam je svima izuzetno značajno - istaknuo je Mateša.

U ime Hrvatskog paraolimpijskog odbora na svečanom prijamu obratio se predsjednik HPO-a Ratko Kovačić koji je istaknuo kako su se hrvatski paraolimpijci iz Tokija vratili s vrlo odličnim rezultatima.

- Osvojili smo sedam medalja što nikada do sada u povijesti nismo osvojili na jednim paraolimpijskim igrama. Time smo pokazali da držimo korak sa svijetom, da uspijevamo, i u ovim uvjetima koji su bili dosta otežani, ostvariti rezultate. Jasno da je podrška za daljnje jačanje sporta osoba s invaliditetom neophodna - rekao je Kovačić.

Na prijamu u Uredu predsjednika bili su osvajačice i osvajači medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., njihovi treneri i stručno osoblje, predstavnici Hrvatskog olimpijskog i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te predstavnici hrvatskih sportskih saveza. (hoo)