Zagreb, 9. rujna 2021. - U petak, 10 rujna, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježit će na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton (19 sati / izravni prijenos na SPTV-u) 30 godina od utemeljenja. Tom prigodom po 15. put bit će dodijeljena i tradicionalna Nagrada Dražen Petrović, namijenjena mladima sportašicama i sportašima do 20 godina te najvećim - rezultatima potvrđenim - talentima do 16 godina. 

Začetak olimpijskog pokreta u Hrvatskoj vezan je za ime dr. Franje Bučara, koji je još 1894. godine počeo promicati olimpijske ideje, međutim, ideja o prijamu u međunarodnu olimpijsku obitelj mogla se ostvariti tek uspostavom samostalne države.

Uspomenu na dane osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora evocirao je jedan od njegovih utemeljitelja, prvi glavni tajnik HOO-a Slavko Podgorelec. 

- Devedesetih je glavno pitanje bilo kako se odvojiti od Jugoslavenskog olimpijskog odbora, a bez toga se nije moglo tražiti članstvo u međunarodnoj olimpijskoj obitelji.  Znali smo da za članstvo u MOO-u država mora biti međunarodno priznata, a te ratne 1991. išli smo za tim da sve pripremimo, da budemo spremni kad se to dogodi. Rekao sam Antunu Vrdoljaku da ćemo odmah napisati pismo JOK-u da se razdružujemo od njih. To sam i učinio, napisao im pismo da se odvajamo od njih i osnivamo Hrvatski olimpijski odbor. Predsjednik JOK-a je bio jedan Crnogorac, ujedno i član MOO-a nakon našeg Borisa Bakrača. Vrdoljak ga je pitao kako mi možemo postati članica MOO-a, a on je odgovorio da nema načina za to. Mi smo proučili Olimpijsku povelju i krenuli u provedbu onog što samo vidjeli. Najmanje šest saveza iz olimpijskih sportova mora se opredijeliti za razdruživanje, odnosno prethodno se osamostaliti od dosadašnjih s jugoslavenskim predznakom. Ja sam tada rekao: ne samo šest - nego svih 26, javite svojim matičnim jugoslavenskim savezima da se razdružujete od njih. Jer oni su i dalje željeli vladati i hrvatskim sportom. Tako je i bilo. Odmah sam sugerirao da se pokušaju učlaniti i u međunarodne sportske federacije svojih sportova, makar smo znali da će i to teško ići  - kazao je Podgorelec uz važnu napomenu:

- To je bilo vrijeme kad smo se svi jako dobro slagali i međusobno se pomagali. 

Ostalo je povijest... Kao izraz stoljetne želje hrvatskih sportaša, sportašica i sportskih djelatnika da Hrvatska bude priznatom članicom Međunarodnog olimpijskog odbora, na sjednici tadašnjeg inicijativnog odbora, održanoj 10. rujna 1991. godine u Zagrebu, utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor i prihvaćena su pravila novoutemeljene nacionalne olimpijske udruge.

Hrvatski olimpijski odbor osnovali su nacionalni sportski savezi iz 26 olimpijskih sportova i tri sportske udruge. O privremenom priznanju HOO-a odlučeno je 17. siječnja 1992. godine u sjedištu MOO-a u Lausanni (Švicarska), a o tome su se usuglasili predsjednik Juan Antonio Samaranch i četiri dopredsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora. Spomenutom odlukom MOO je pozvao Hrvatski olimpijski odbor da s izabranim sportašicama i sportašima već 1992. godine sudjeluje na XV. izdanju Zimskih olimpijskih igara u francuskom Albertvilleu i na ljetnim Igrama XXV. olimpijade u Barceloni.

U punopravno članstvo svjetske olimpijske obitelji Hrvatski olimpijski odbor je primljen 24. rujna 1993. godine na 101. zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora u Monte Carlu (Monako). (hoo)