Zagreb, 8. rujna 2021. - Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj susreli su se u srijedu, 8. rujna 2021. godine u Ministarstvu obrane s vrhunskim sportašima - ugovornim pričuvnicima Hrvatske vojske koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza).

Naime, 59 hrvatskih sportašica i sportaša ostvarili su drugi najuspješniji ljetni olimpijski nastup od državne samostalnosti, nastupivši u 16 sportova. Od 42 vrhunska sportaša - ugovorna pričuvnika HV-a njih 20 izborilo je odlazak na Olimpijske igre, a sedmero je osvojilo olimpijske medalje: Martin i Valent Sinković, Matea Jelić, Tin Srbić, Tonči Stipanović, Damir Martin i Toni Kanaet.

Ministar obrane Mario Banožić zaželio im je mnogo uspjeha u nastavku sportskih karijera, kazavši kako se raduje nastavku suradnje MORH-a i vrhunskih sportaša - ugovornih pričuvnika.

- Želimo vam pomoći da se i dalje razvijate i ostvarujete sjajne uspjehe. Računamo na vas u budućnosti. Budite i dalje prepoznatljiva vrijednost hrvatskog sporta i promotori Hrvatske vojske i naše Domovine u svijetu - rekao je ministar, istaknuvši kako je iznimno ponosan na činjenicu kako su od ukupno osam osvojenih medalja iz Tokija, šest osvojili upravo pričuvnici Hrvatske vojske.

Govoreći o sportu u Hrvatskoj vojsci, načelnik Glavnog stožera admiral Hranj kazao je kako su upravo upornost, uspješnost i discipliniranost zajednički vrhunskim sportašima i izvrsnim vojnicima. - Vaši uspjesi, uspjesi su ne samo cijele države, već i Hrvatske vojske. Ponosan sam što ste dio naše obitelji. 

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač u ovoj je prigodi zahvalio Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na potpori koju pružaju vrhunskim sportašima, kazavši kako je riječ o sjajnom partnerstvu koje je na ponos cijeloj hrvatskoj državi.

Član zlatne veslačke posade iz Tokija Martin Sinković prisjetio se samih početaka svoje sportske karijere i kazao: - Misao kako smo dio pobjedničke Hrvatske vojske i jednog jakog sustava, bila nam je motiv za sve što smo dalje napravili i ostvarili.

Osvajačica zlatne medalje u taekwondou Matea Jelić kazala je kako joj posebnu čast predstavlja biti dio Hrvatske vojske: - Na poseban način srcem osjećam Hrvatsku vojsku i neizmjerno sam ponosna što sam dio nje.

Podsjetimo, sukladno Sporazumu o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj, koji je potpisan između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora 27. veljače 2015., u sustavu Vrhunski sportaši - ugovorni pričuvnici trenutno je na 42 ustrojbena mjesta raspoređeno isto toliko vrhunskih sportaša. Ugovor se potpisuje na godinu dana. (morh/hoo)