Zagreb, 8. rujna 2021. - Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je u prostorijama Nacionalne sveučilišne knjižnice hrvatske sportašice i sportaše koji su osvojili medalje na nedavno završenim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Uz predsjednika Vlade bili su dopredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- U ime cijele Vlade želim vam čestitati na sjajnim uspjesima na Olimpijadi i Paraolimpijadi ove godine u Tokiju. Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni svojim radom i svojom kvalitetom i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće - kazao je hrvatski premijer na početku prijama.

Istaknuvši da su ovogodišnje igre bile specifične i zato što su odgođene lani i zato što su se odvijale u bitno drukčijim okolnostima, poručio je da su osam medalja na Olimpijadi i sedam na Paraolimpijadi zaista sjajni uspjesi za hrvatski sport. Dodao je da se ova Vlada osjeća kao doista sportska i podržava sport u svakom pogledu, bilo da je riječ o kolektivnom ili individualnom, a vodi dijalog sa svim odborima i savezima.
Uz retoričku potporu, kazao je premijer Plenković, Vlada nastoji davati i konkretnu potporu sportu pa se tijekom prvog i trenutnog, drugog, mandata ove Vlade u sport ulaže sto posto više sredstava. No, premijer smatra da to još nije dovoljno i ističe da, kao što se zna reći u sportu da Hrvatska svojim uspjesima igra iznad svoje kategorije, kada se sredstava tiče onda igra dvije kategorije iznad.

- Mi ćemo nastaviti s ulaganjima u sport i nalaziti načine i podrške i financiranja jer smo uvjereni da je to zdravo, dobro za mlade, dobro za cijelo društvo jer je to jedan od najljepših oblika društvenoga angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i fair play i čestitost i, u konačnosti, agilnost koja se onda kasnije primjenjuje u svim drugim sferama života - rekao je predsjednik Vlade.

Čestitavši svima na uspjehu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prisjetila se ispraćaja hrvatskih sportaša u Tokio i kazala kako je i tada vjerovala u izrazito dobre rezultate, što se i pokazalo. - Pokazali ste da Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca. Pogotovo u ovakvim izuzetno teškim uvjetima kakve ste imali u pripremama za ove Olimpijske i Paraolimpijske igre, pokazali ste da se može - poručila je Brnjac i dodala da je od 2016. do danas izdvojeno više od milijardu kuna potpora.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je nazočio prijamu u društvu glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača i njegovih najbližih suradnika, čestitao je na sjajnom uspjehu u Tokiju kolegama iz Paraolimpijskog odbora, a hrvatskoj Vladi je zahvalio na potpori.

- Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete koji su nam trebali u jednoj izuzetno teškoj pandemijskoj situaciji - kazao je Mateša, te posebno je zahvalio ministrici turizma i sporta, ali i ministru obrane Banožiću, s obzirom da i MORH, kako je kazao, jako puno pomaže sportašima.

U ime Paraolimpijskog odbora govorio je predsjednik Ratko Kovačić, koji je također čestitao svim sportašima na sjajnim rezultatima: - Ovo je najbolji nastup ikad po broju medalja na jednim Paraolimpijskim igrama. Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom kako bi se s pasivne strane društva uključili u aktivnu stranu društva.

U ime svih olimpijaca osvajač zlatne medalje u veslanju Martin Sinković je čestitao paraolimpijcima te zrazio zadovoljstvo činjenicom da su se u mandatu ove Vlade povećala izdvajanja za sport, istaknuvši da sportašima puno znače projekti koje imaju s Ministarstvom obrane. Dodao je da je odluka da se nakon završetka karijere sportaši mogu zaposliti u MORH-u puno znači jer predstavlja veliku sigurnost. Trajne naknade za izvrsnost, istaknuo je, također za sportaše predstavljaju veliku stvar, a udvostručile su se i nagrade. Istaknuvši da se "stvarno vidi veliki napredak" u izdvajanju za sport, smatra da se još malo treba raditi na uvjetima za vrhunske trenere, kao i na dodatnom povećanju nagrada.

Premijer Plenković složio se s tim prijedlogom kazavši da su, iako zna da sportaši igraju iz drugih motiva, i adekvatne nagrade bitne. Ovom prigodom potvrđena je i isplata nagrada olimpijcima i paraolimpijcima za osvojene medalje, za što je Vlada izdvojila iz proračuna oko 6,5 milijuna kuna.