Tokio, 31. kolovoza 2021. - Nastupajući pod austrijskom zastavom, nekadašnji hrvatski olimpijac Josef 'Pepo' Puch (55) osvojio je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju šestu paraolimpijsku medalju u karijeri. Budući da je hrvatskih korijena, 1997. dobio je naše državljanstvo, a godinu kasnije počeo je i nastupati pod hrvatskom trobojnicom. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. u disciplini svestrane upotrebe konja ili eventingu, na grlu Banville D'Ivoy zauzeo je 63. mjesto.

 

Nažalost, Puch je 2008. godine doživio nesreću na turniru u Morsbachu i pri padu s konja je slomio vratni kralježak nakon čega ima nepotpunu paraplegiju od vrata prema dolje. Iako mnogi nakon takve nesreće ne bi ni pomislili na povratak u sedlo, Pepo nije mogao zamisliti ništa drugo.

- Kad bih sjeo na stolac, pao bih s njega pa sam počeo trenirati, a sada mogu hodati i voziti automobil. I samo su mi konji pomogli da dođem do ove točke. Samo su me konji vratili u ovaj život - otkrio je nekoliko godina nakon nesreće.

Nakon oporavka vratio se sportu kao paraolimpijac nastupajući za rodnu Austriju. Na Paraolimpijskim igrama 2012. u Londonu osvojio je zlatnu medalju u slobodnom stilu i brončanu medalju u individualnom testu, u Rio de Janeiru 2016. je osvojio zlato u individualnom nastupu, te srebro u slobodnom stilu, dok je u Tokiju osvojio dva srebra.

Ovu posljednju, šestu medalju, osvojio je točno na godišnjicu nesreće.

- Imao sam život prije nesreće. Nastupao sam od Gornje Štajerske do velikog svijeta i do svih važnih turnira, sve do Olimpijskih igara. Tada sam doživio nesreću. Naravno, da mi je život sada drugačiji. Drago mi je i sretan sam što mogu doživjeti sve ovo. Kod bolesti ili ozljede najvažnije je prihvatiti vlastitu situaciju i riješiti je - poruka je bivšeg hrvatskog olimpijca, sada trofejnog austrijskog paraolimpijca. (hina/hoo)