Foto: MOO/IOC

Tokio, 22. srpnja 2021. - Odluka o domaćinu Olimpijskih igara 2032. donesena je u Tokiju na 138. sesiji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Glasovima članova i članica MOO-a, među kojima je bio i onaj naše članice Kolinde Grabar-Kitarović, australski grad Brisbane izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2032. godine.

 

Brisbane će tako postati treći australski grad koji će ugostiti najveći sportski događaj. Prvi put su olimpijske igre na najmanjem kontinentu održane 1956., kad je domaćin bio Melbourne, a drugi put 2000. u Sydneyju.

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim državama kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne olimpijske igre održane u tri različita grada. U SAD-u su domaćini bili St. Louis (1904.), Los Angeles (1932. i 1984.) te Atlanta (1996.). Uz to, Los Angeles će ugostiti i OI 2028. godine.

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina Olimpijskih igara, kojim je ovaj proces učinjen značajno jeftinijim i jednostavnijim, Brisbane je u veljači izabran za poželjnog domaćina, a prošlog mjeseca je to potvrdio i Izvršni odbor MOO-a. Članovima MOO-a je samo ostalo da glasovanjem potvrditi domaćinstvo.

Glavni grad australske savezne države Queensland pridobio je naklonost članova MOO-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu i mnogo izgrađenih objekata koji će biti korišteni za olimpijska natjecanja. (hoo)