Zagreb, 8. srpnja 2021. - Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u zagrebačkom hotelu Westin održana je 61. redovna sjednica skupštine nacionalne olimpijske udruge, na kojoj je doneseno nekoliko iznimno važnih odluka.

Prva se odnosi na jednoglasno prihvaćeni prijedlog, prethodno usuglašen na prošlotjednoj elektroničkoj sjednici Vijeća HOO-a, o povećanju broja članova Vijeća za sedam novih članova (na ukupno 23) - tri iz nacionalnih saveza olimpijskih sportova te po dva iz saveza neolimpijskih sportova i županijskih sportskih zajednica. Imena novih članova Vijeća HOO-a s mandatom do 2024. bit će priopćena naknadno.

U točki o prijedlogu izmjena i dopuna Financijskog plana Hrvatskog olimpijskog odbora za 2021. godinu priopćeno je da je olimpijska udruga u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2021. godine ostvarila prihode u iznosu od oko 70,6 milijuna kuna ili 37,26 % od ukupno planiranih prihoda za navedeno razdoblje. Ukupno realizirani rashodi za razdoblje od 1. siječnja do 31. svibnja iznose oko 62,7 milijuna kuna ili 33,37 %. Važno je napomenuti da je HOO-u, prema financijskom izvješću za 2020. godinu, preostali dio viška prihoda, odnosno prenesenih neutrošenih sredstava iz izvora državnog proračuna u iznosu od 3,1 milijuna kuna, kao raspoloživi izvor financiranja za rashode tekuće ili narednih godina, prema vlastitom prijedlogu i uz odobrenje resornog ministarstva, preusmjerio u razvojne programe za sportaše i trenere u 2021. godini. Tako će u razvojni program za trenere biti preusmjereno 878.390,39 kuna, a u razvojne programe za sportaše 2.227.478,59 kuna. U programu sufinanciranja rada trenera je 100 korisnika (dva više u odnosu na plan), a u razvojnim programima za sportaše 459 sportaša (48 više u odnosu na plan). Ukupni proračun HOO-a u olimpijskoj 2021. godini je oko 189 milijuna kuna.
Odlukom članova skupštine HOO-a, Hrvatsko sportsko penjački savez je iz statusa pridruženog člana HOO-a promoviran u punopravnog člana, kako i dolikuje olimpijskom sportu, pozicioniranom u programu Igara u Tokiju, ali i onih u Parizu 2024. godine.

Na kraju skupštine predsjednik HOO-a Mateša potvrdio je da će, prema aktulnom popisu, Hrvatsku u Tokiju predstavljati 59 sportašica i sportaša. (hoo/vk)