Maribor, 16. lipnja 2021. - Sedamnaesto ljetno izdanje Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) održat će se u nama susjednoj Sloveniji 2023. godine, a ugovor o domaćinstvu potpisan je u gradu domaćinu Mariboru. Sporazum su potpisali predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Spyros Capralos, glavni tajnik Raffaele Pagnozzi i njihovi kolege - gradonačelnik Maribora Aleksander Saša Arsenovič i predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora Bogdan Gabrovec.

Mariborski EYOF trebao bi se održati od 23. do 29. srpnja 2023. godine. To će biti drugi put da Slovenija bude domaćin EYOF-a, nakon uspješnog zimskog izdanja održanog na Bledu 2003. godine.
- S velikim zadovoljstvom danas smo s Mariborom potpisali ugovor o domaćinstvu EYOF-a. Slovenci su sjajna sportska nacija, kao što se može vidjeti iz njihovih brojnih olimpijskih medalja u ljetnim i u zimskim sportovima. Znamo da smo s Mariborom u sigurnim rukama. EYOF je uvijek bio sjajna izložba europskih sportskih talenata i veselimo se što ćemo za dvije godine svjedočiti njihovu natjecanju na vrhunskoj razini - rekao je Capralos.

Gradonačelnik Maribora Aleksander Saša Arsenovič rekao je: - Uvjeren sam da će Maribor organizirati najbolji EYOF ikada i da će se grad predstaviti na najbolji mogući način. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da mladi  sportaši odu iz našeg grada s najljepšim sjećanjima i vrate se u budućnosti kao studenti, turisti ili poduzetnici.
Više od 2000 najboljih sportaša Starog kontinenta u dobi od 14 do 18 godina iz svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora natjecat će se u 12 sportova: atletika, biciklizam (cestovni i brdski biciklizam), gimnastika, košarka 3x3, rukomet, judo, plivanje, tenis, odbojka, skateboarding, kanu sprint i nogomet (samo za djevojčice).
Brdski biciklizam, skateboarding, košarka 3x3 i ženski nogomet debitirat će na EYOF-u u Mariboru 2023. godine, s tim da je potonji u muškoj inačici najpopularniji sport u gradu, a ovom prigodom djelovat će i kao odskočna daska za promociju ženskog nogometa u Europi.
Predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora Bogdan Gabrovec rekao je: - Siguran sam da ćemo tijekom EYOF-a u Mariboru 2023. u mnogo navrata čuti slovensku himnu i vidjeti podizanje slovenske državne zastave. Maribor je grad sporta, njegov gradonačelnik i prvi čovjek za sport u gradu bivši su vrhunski sportaši, i već to  ukazuje da će EYOF kao kao veliki višesportski događaj biti organiziran na visokoj razini.
Maribor će biti domaćin ljetnog EYOF-a nakon Banske Bistrice u Slovačkoj, u kojoj je zbog pandemije Covid-19 EYOF bio odgođen i sada bi se trebao održati od 24. do 30. srpnja 2022. godine.
- I ovaj EYOF nastavak je velikog nasljeđa bivšeg predsjednika EOO-a i predsjednika Slovenskog olimpijskog odbora Janeza Kocijančiča. Sport u Sloveniji i diljem Europe duguje zahvalnost Kocijančiču, koji je neumorno radio za olimpijski pokret, a posebno za nove generacije sportaša. Sjećanje na njega i njegov duh žive i kroz izdanje EYOF-a u Mariboru 2023. - rekao je glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi o osmom predsjedniku EOO-a, preminulom prošle godine. (eoo/hoo)