Zagreb, 10. lipnja 2021. - Hrvatska skijašica Zrinka Ljutić osvojila je treće mjesto u izboru 6. zimskog izdanja Nagrade Piotr Nurowski kojom Europski olimpijski odbori (EOO) nagrađuju mlade sportaše i sportašice Starog kontinenta. Na gala-večeri u Ateni u sklopu 50. glavne skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) prvom nagradom nagrađena je biatlonka Lena Repinc iz Slovenije. Rođena je u Jesenicama u Sloveniji 2003. godine, a s 11 godina započela je trenirati biatlon, baveći se istodobno i skijaškim trčanjem.

Repinc je slavila ispred belgijskog snowboardera Evyja Poppea, naše Zrinke Ljutić, estonskog skijaša slobodnim stilom Henryja Sildarua i britanske skijašice slobodnog stila Kirsty Muir.

Uz trofej Piotra Nurowskog, Repinc je osvojila i glavnu novčanu nagradu od 15.000 eura (kao stipendiju za potporu trenažnom procesu u nastavku karijere), drugoplasirani Poppe 8.000, trećeplasirana Ljutić 5.000 eura, dok su četvrti i petoplasirani Sildaru i Muir dobili po 3.000 eura.

- Kad sam bila vrlo mlada, bila sam jako loša u sportu i nikada ne bih ni sanjala da ću osvojiti ovakvu nagradu, ali uspjeh je samo 10 posto talenta i 90 posto teškog rada. U posljednjih nekoliko godina zaista sam vrijedno trenirala i puno se žrtvovala da bih bila na mjestu na kojem sam sada - kazala je Slovenka.


Nagrada EOO-a za mlade sportaše pokrenuta je 2011. godine, a dodjeljuje se u znak sjećanja na predsjednika Poljskog olimpijskog odbora Piotra Nurowskog koji je u travnju 2010. godine poginuo u zrakoplovnoj nesreći.
Prije dvije godine u ljetnom izdanju Nagrade naš plivač Franko Grgić bio je drugi u tom prestižnom izboru.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Zrinki Ljutić na vrijednom priznanju EOO-a, a uživo su to u Ateni učinili i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te glavni tajnik Siniša Krajač.