Atena, 10. lipnja 2021. - Na 50. sjednici Glavne skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Ateni predsjednik Helenskog olimpijskog odbora Spyros Capralos izabran je za 9. predsjednika EOO-a, osvojivši 34 glasa naspram 16, koliko je dobio čelnik Danskog olimpijskog odbora i dosadašnji v. d. predsjednika EOO-a Niels Nygaard. Dopredsjednica EOO-a je Daina Gudzineviciute iz Litve, glavni tajnik (ostao je) Raffaele Pagnozzi (Italija) i blagajnik Peter Mennel (Austrija).

Skupštini su nazočili predstavnici svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora (ENOC), a spomenuta dvojica članova Izvršnog odbora EOO-a bila su jedina dva kandidata za predsjedničku dužnost u mandatu od 2021.do 2025. godine.

- Bit ću angažiran, otvoren, transparentan i predsjednik svima. Vrlo sam ponosan na članstvo u EOO-ovu Izvršnom odboru. Dobiti priliku voditi Izvršni odbor u vaše ime, nacionalne olimpijske odbore Europe, zaista je veliki privilegij. Jako sam zahvalan na vašoj podršci - kazao je Capralos u prvom predsjedničkom obraćanju, dodavši da će u ime svih 50 naciolannih olimpijskih odbora raditi na na jačanju pozicije Europe u olimpijskom pokretu.

Capralos je vaterpolski olimpijac koji je predstavljao Grčku na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Los Angelesu 1984., predsjednik je Helenskog olimpijskog odbora od 2009. godine, a član IO-a EOO-a od studenoga iste godine. Na dužnosti čelnika EOO-a zamjenjuje Janeza Kocijančiča, dugogodišnjeg zaslužnog dužnosnika, preminulog 1. lipnja 2020. u 78. godini.

Kao predsjedavajući Koordinacijskog povjerenstva za prva dva izdanja Europskih igara (Baku 2015. i Minsk 2019.), Capralos će odigrati integralnu ulogu i u organizaciji trećeg izdanja Igara - u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. godine. 

Glavna skupština EOO-a izabrala je i Izvršni odbor za razdoblje od 2021. do 2025. godine, a u njega je ponovno reizabran i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. 


Uz Matešu, članovi/članice Izvršnog odbora su: Jean-Michel Brun (FRA), Uschi Schmitz (NJEM), Annamarie Phelps (UK), Líney Rut Halldorsdóttir (ISL), Berit Kjoll (NOR), José Manuel Araújo (POR), Cristina Vasilianov (MOL), Mihai Covaliu (RUM), Đorđe Visacki (SRB), Victoria Cabezas (ŠPA) i Hasan Arat (TUR).

Nakon prijedloga Irskog olimpijskog saveza, najmanje pet od 16 članova Izvršnog odbora sada mora biti ženskog spola. Prvi put u povijesti EOO-a sedam žena je u Izvršnom odboru, u odnosu na dvije tijekom prethodnog razdoblja (2017. - 2021.). Žene dominiraju u novoizabranom Etičkom povjerenstvu EOO-a: Maja Smrdu (SLO), Martina Spreitzer-Kropiunik (AUT) i Juha Viertola (FIN). (eoo/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita gosp. Spyrosu Capralosu na izboru za predsjednika EOO-a, kao i svom čelniku - Zlatku Mateši - na još jednom mandatu u Izvršnom odboru EOO-a!