Rim, 7. lipnja 2021. - Europski olimpijski odbori (EOO) i Eurovision Sport potpisali su Memorandum o razumijevanju kako bi radili na ekskluzivnom sporazumu za izdanja Europskih igara 2023. i 2027. godine. Memorandum znači prvo sudjelovanje EBU-a (Europan Broadcasting Union) na Europskim igrama, četverogodišnjem višesportskom događaju koji bi trebao imati svoje treće izdanje u Poljskoj 2023. godine.

Potpisivanjem memoranduma naglašava se predanost dviju strana da zajedno krenu naprijed u potrazi za programom emitiranja koji će osigurati da pokrivenost Igara bude dostupna na besplatnoj javnoj televiziji širom kontinenta. Takav bi sporazum donio priče o Europskim igrama i elitnim europskim sportašima u kućanstva širom svijeta samo godinu dana od Olimpijskih igara u Parizu 2024. i pet godina od Igara u Los Angelesu 2028. godine.
- Interes i zalaganje koje je EBU pokazao za Europske igre samo se podudara s njihovom stručnošću u pokrivanju velikih višesportskih događaja. Potpisivanje današnjeg Memoranduma o razumijevanju još je jedan važan korak naprijed za Europske igre, onaj koji bi trebao dovesti do sporazuma o emitiranju koji će Igre donijeti najširoj publici, kako ovdje u Europi, tako i širom svijeta - rekao je v. d. predsjednika EOO-a Niels Nygaard. 

Voditelj Eurovision Sporta za prava ljetnih sportova Andreas Aristodemou pozdravio je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, istaknuvši: - Oduševljen sam zbog dogovorenog memoranduma s EOO-om. Europske igre pružaju natjecanje na visokoj razini, predstavljaju i kvalifikacijski događaj za Olimpijske igre u mnogim sportovima. Ekskluzivno besplatno emitiranje putem javnih servisa širom Europe i šire također će pružiti važnu promociju nekim sportovima i sportašima koji najčešće ne dobivaju prostor u TV emisijama. 
- Ovo je pozitivan razvoj za europske sportaše i donosi dodanu vrijednost za svih 50 NOO-ova širom Europe. Dogovor se postiže tijekom 50. godišnjice EOO-a i ovo će nam partnerstvo pomoći da i dalje izlažemo svoje događaje što većoj publici. Posvećeni smo partnerstvu s najjačim sportovima, a uz dobre odnose koje EBU ima s mnogim savezima, prirodno je da se udružimo kako bismo na najzanimljiviji način ispričali priču o Europskim igrama - rekao je Hasan Arat, predsjedatelj EOO-a za koordinaciju Europskih igara 2023. 
Današnja najava slijedi nakon uspješnog uvodnog izdanja četverogodišnjih višesportskih Europskih igara u Bakuu (Azerbajdžan) 2015. godine, na kojima je sudjelovalo 5.898 sportaša iz 20 sportova. Od 12. do 28. lipnja dogodile u se izvedbe koje su oborile svjetske rekorde za juniore i seniore. Inovativni sportovi na ulici i na plaži nadopunili su olimpijske kvalifikacije pred ukupnom publikom od 1,7 milijardi gledatelja.

Uslijedilo je drugo izdanje u Minsku u Bjelorusiji 2019. godine, u kojem je 4.000 sportaša sudjelovalo u programu koji je obuhvaćao 15 sportova, od kojih je 10 pružalo olimpijske kvalifikacije za Tokio 2020. godine.
Iduće izdanje održat će se u Krakovu i Malopoljskoj regiji u Poljskoj od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine, a očekuje se da će se natjecanja održati u 25 sportova, uključujući 16 olimpijskih s ​​kvalifikacijama za OI u Parizu 2024. godine. (eoo/hoo)