Rim, 28. svibnja 2021. - U skupinu sportova koji će biti zastupljeni na Europskim igrama 2023. u Krakovu i Malopoljskoj regiji kao 16. je uvršten teqball, na glasu kao najbrže rastući sport na svijetu. Tako su odlučili predstavnici Europskih olimpijskih odbora (EOO) nakon postignutog sporazuma s Međunarodnim teqball savezom (Fédération Internationale de Teqball - FITEQ).

Od utemeljenja teqballa 2012. godine Poljska je organizirala brojna teqball natjecanja, a sport se pokazao popularnim u cijeloj zemlji i zato ne iznenađuje njegovo premijerno uključivanje u program Europskih igara.
Uključivanje teqballa u program za Europske igre još je jedan pozitivan korak naprijed za ovaj brzo rastući sport. Nogometni sport koji se igra na posebno zakrivljenom stolu (teq stol), privlači novu generaciju sportaša i ljubitelja amatera poznatih kao teqers.
Nacionalne teqball federacije u Europi dobit će priliku da se njihovi sportaši natječu na Igrama u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, kao i u mješovitim parovima. Natjecat će se najviše 70 teqball sportaša.

Nakon nedavnog uvrštenja padela u sportski program Igara 2023. godine, uključivanje teqballa signalizira daljnje inovacije EOO-a u stvaranju raznolikog i zanimljivog programa olimpijskih i neolimpijskih sportova. Predsjedavajući Komisije za koordinaciju Europskih igara Hasan Arat pohvalio je inovativnost sporta:

- Teqball je sport koji se temelji na vještini, koncentraciji i izdržljivosti. Stvara novu vrstu sportaša i vrlo nam je drago pozdraviti ga u programu za Igre 2023., kao i FITEQ u obitelji EOO-a. Iznova pokazujemo spremnost davanja mjesta novim sportovima uz naše olimpijske sportove.
Vodeći dužnosnici FITEQ-a, ujedno i njegovi suosnivači - Gábor Borsányi, Viktor Huszár i György Gattyán - osvrnuli su se na povijesni iskorak njihova sporta:
- Ovo je poseban dan za teqball obitelj. Naš sport rođen je u Europi - kontinentu koji je od tada u središtu našeg globalnog rasta i biti dio najprestižnijeg europskog sportskog događaja velika je čast za sve koji su povezani s našim sportom. Zahvalni smo EOO-u, Poljskom olimpijskom odboru i Organizacijskom odboru Igara te vjerujemo da naš sport, usmjeren na mlade i ravnopravnost spolova, može donijeti jedinstvenu perspektivu i dodati stvarnu vrijednost Igrama 2023. godine.

Odluku o uvrštenju teqballa u program EI-ja 2023. pozdravio je i predsjednik HOO-a i član IO-a EOO-a Zlatko Mateša koji je na temu teqballa razgovarao s mađarskim domaćinima na nedavnom sastanku skupine nacionalnih olimpijskih odbora srednje i jugoistočne Europe (CSEENOC) u Budimpešti.
Europske igre vodeći su kontinentalni višesportski događaj i održavaju se svake četiri godine. Teqball je 16. sport najavljen za Igre u Krakovu i Malopoljskoj regiji, a pridružuje se: badmintonu, biciklizmu, boksu, kanuu, karateu, košarci 3x3, modernom petoboju, padelu, rukometu na pijesku, streličarstvu, streljaštvu, sportskom penjanju, taekwondou, tajlandskom boksu i triatlonu, kao sportovima već uvrštenim u program EI-ja 2023. godine. (eoo/hoo)