Zagreb, 28. svibnja 2021. - U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljene su Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2020. godinu, a među godišnjim laureatima je i dvoje zaslužnika iz Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - voditeljica Programa zdravstvene skrbi sportaša Mimi Vurdelja i ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora.

Među godišnjim dobitnicima najvišeg državnog priznanja za sport je i član Vijeća HOO-a, vrijedni dubrovački vaterpolski djelatnik Željan Konsuo. Nikada dosad svečanost uručenja Državne nagrade Franjo Bučar nije održana u ljepšem, odnosno reprezentativnijem prostoru, a s tom činjenicom su bili zadovoljni svi laureati.

Ostali dobitnici Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2020. godinu u kategoriji godišnjih laureata su: Pero Kuterovac, Bruno Bošnjak, Slaven Zambata (posthumno), Stojko Vranković, Slavko Cvitković, Paulo Obradović, Rea Hraski, Matija Gubica i Boris Milošević, dok su dobitnici nagrade za životno djelo Ante Kostelić, Petar Skansi i Ivo Trumbić (posthumno).
Ministrica Brnjac čestitala je svim dobitnicima te posebne čestitke uputila nagrađenima za životno djelo.
- Vaši uspjesi poticaj su i motivacija profesionalnim i amaterskim sportašima u cijeloj Hrvatskoj, ali i najljepša promocija za našu zemlju na globalnoj razini. Uvjerena sam kako ćete nastaviti putem koji je u Hrvatskoj započeo nositelj imena ove nagrade, Franjo Bučar, kao uzor i model kako svatko od nas može ostvariti ciljeve uz dovoljno ustrajnosti, posvećenosti i strpljenja - poručila je Brnjac.

Inače, dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar tradicionalno se održava u studenome, na rođendan oca hrvatskog olimpizma, međutim, zbog pandemija Covid-19 i epidemioloških mjera morala je biti otkazana te je sportašima, trenerima i sportskim djelatnicima najviše državno priznanje uručeno tek ovoga proljeća.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svojim djelatnicima i članu Vijeća na najvišem državnom priznanju koje se može dobiti za zasluge u području sporta!