Rim, 14. svibnja 2021. - Na trećem izdanju Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj oblasti 2023. godine nastupit će gotovo svi najbolji košarkaši inačice 3x3 s cijelog kontinenta. Rezultat je to dogovora Europskih olimpijskih odbora (EOO) i Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA).

Kao i u prethodnim izdanjima, na Igrama u Poljskoj ukupno će se natjecati 128 igrač(ic)a u 16 momčadi i 16 ženskih ekipa od po četiri člana/članice.

Osvojivši zlato na Europskim igrama u Bakuu 2015. i Minsku 2019., Rusija je iznova favorit muškog turnira, dok u ženskoj konkurenciji naslov pobjednica brane Francuskinje koje su u finalu turnira u Minsku svladale Estoniju.

- Sudeći prema posjećenosti na prva dva izdanja Europskih igara, košarka 3x3 omiljena je među navijačima. Dodavanje košarke 3x3 u program Igara naglašava predanost EOO-a da za dvije godine u Krakov i Malopoljsku regiju dovede najbolje europske sportaše - rekao je predsjednik Koordinacijskog povjerenstva EOO-a Hasan Arat.

Uzvratio je izvršni direktor FIBA-e za Europu Kamil Novak:

- Veliki je ponos za FIBA-u vidjeti kako košarka 3x3 postaje jedno od zaštitnih obilježja Europskih igara. Nakon uspjeha u Bakuu 2015. i Minsku 2019., radujemo se još jednom izvanrednom događaju u Krakovu i Malopoljskoj.

Europske igre (EI) vodeći su kontinentalni višesportski događaj i održavaju se svake četiri godine, a u svom trećem izdanju 2023. godine trebale bi obuhvatiti više od 20 olimpijskih i neolimpijskih sportova i disciplina. Košarka 3x3 pridružuje se badmintonu, biciklizmu, boksu, kanuu, karateu, modernom petoboju, rukometu na pijesku, streličarstvu, streljaštvu, sportskom penjanju, taekwondou, tajlandskom boksu i triatlonu, kao sportovima već uvrštenim u program EI-ja 2023. godine. (eoo/hoo)