Zagreb, 10. svibnja 2021. - Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) nagradio je na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti laureate iz vlastitih redova, kao i zaslužne pojedince i udruge izvan strukovnog članstva. Izvršni odbor HZSN-a odlučio je dodijeliti posebne plakete Hrvatskom olimpijskom odboru za 30. obljetnicu utemeljenja i Sportskim novostima za 75 godina izlaženja te dvama medijima - Sportskoj televiziji za 10 godina i Hrvatskoj nogometnoj televiziji za pet godina uspješnog rada.

Zahvalnica za dugogodišnju suradnju pripala je donedavnom glavnom tajniku HOO-a Josipu Čopu, a priznanje za 30. obljetnicu HOO-a primio je aktualni glavni tajnik nacionalne olimpijske udruge Siniša Krajač. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je novinarima na izvještavanju sa sportskih događaja tijekom pandemije, istaknuvši da će i nogometni Euro i Olimpijske igre, unatoč svemu biti odlično popraćeni zahvaljujući angažmanu upravo sportskih novinara.

Na vhu popisa pojedinačnih laureata za 2020. godinu su legendarni fotoreporter Robert Valai kao dobitnik HZSN-ove Nagrade za životno djelo i Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista kao Novinar godine u izboru članova HZSN-a.

U teškoj 2020. godini, teškoj za sve pa i za sport, analogno tome i za sportsko novinarstvo budući da su odgođene Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo, a domaća natjecanja se održavala reduciranim ritmom - nedostatak događaja mogla je kompenzirati jedino izrazita kvaliteta. Nikola Lipovac je pokazao sklonost analitičnosti kad se ne grebe površinski već zadire u samu srž s ispostavljanjem meritornih zaključaka, stoji u obrazloženju nagrade.

Dobitnik nagrade za životno djelo Robert Valai ekspert je sportske fotografije, profesor po diplomi s Akademije za kazalište i film, koji je već pedeset godina u Sportskim novostima.

Priznanje za intervju dobio je Željko Janković iz Večernjeg lista, priznanje za TV-novinarstvo otišlo je Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok je priznanje za komentar dobio Predrag Jurišić iz Sportskih novosti.

Priznanje za novinsku priču pripalo je novinaru Jutarnjeg lista Predragu Žukini, priznanje za radijsku emisiju Robert Ferlin s Hrvatskog radija, za reportažu Vlado Boban (Nova TV), dok je najbolju press-službu u protekloj godini imao Hrvatski rukometni savez.

Dobitnik posebnog priznanja za fotografiju pripalo je Luki Stanzlu iz Pixsella, za lokalno novinarstvo nagrađen je Nikola Lukman iz Međimurske sportske mreže, a posebno priznanje za suradnju s medijima dobio je najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić, kojem će zbog spriječenosti priznanje biti uručeno naknadno. 

Svečanost HZSN-a održana je na stadionu HAAK Mladost u Zagrebu, uz poštivanje svi aktualnih epidemioloških mjera. (hoo/vk)