Zagreb, 6. svibnja 2021. - Osim izbora novog glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača, na 13. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše uz fizičku nazočnost članova Vijeća i pridržavanje svih epidemioloških mjera, bilo je još desetak točaka dnevnog reda.

 

Među ostalim temama, pozornost je izazvalo izlaganje o pravilima korištenja sportaša i drugih članova hrvatskog olimpijskog izaslanstva u olimpijskom razdoblju za Igre XXXII. olimpijade Tokio 2020., uključujući pravilo 40. Olimpijske povelje, a potvrđene su i statusne promjene članova u razvojnim programima HOO-a.

U Razvojni program I od 1. travnja uvrštava se Kim Vukadin iz konjičkog sporta i to s pravom korištenja 75-postotnog iznosa programskih sredstava, dok predložene Lea Djelmić i Nuša Olajoš, također iz preponskog jahanja, ne ispunjavaju kriterijski rezultat. Boksač Josip Čorić uvršten je s 1. travnja u Razvojni program II/1, a isti status ostvarila je i Vana Piccini iz sportskog penjanja, i to od 1. siječnja ove godine. Zbog prestanka bavljenja natjecateljskim jedrenjem Antonia Kuštera je s 30. travnja ostala bez članstva u istom programu.

U Olimpijskom programu HOO-a tri su promjene, a odnose se na jedriličare koji na posljednjem kvalifikacijskom natjecanju nisu uspjeli izbori nastup na OI-ju u svojim klasama. Zlatnom olimpijcu iz Rija Igoru Mareniću s 31. ožujka prestaje status Top olimpijca, a Enia Ninčević i Mihaela Zjena de Micheli Vitturi s istim nadnevkom gube status predolimpijskih kandidatkinja.

Na prijedlog Hrvatskog taekwondo saveza Dinko Koštić, trener evidentne olimpijske kandidatkinje za Tokio Kristine Tomić, uvrštava se u program vrsnih trenera od 1. svibnja 2021. godine.

Članovi Vijeća HOO-a podržali su prijedlog Hrvatskog atletskog saveza za ishođenje hrvatskog državljanstva perspektivnom trkaču Rezi Javidiju (rođ. 2000. u Iranu), članu AK Alojzije Stepinac iz Zadra. Pozitivna mišljenja za organizaciju međunarodnih sportskih natjecanja u našoj zemlji dobili su Hrvatski streljački savez za Svjetski kup od 22. lipnja do 3. srpnja u Osijeku, Hrvatski stolnoteniski savez za kolovoški EP mlađih uzrasta u Varaždinu i Hrvatski klizački savez za SP u sinkroniziranom klizanju 2024. u Zagrebu. Jednako tako, HOO će biti pokrovitelj ovogodišnje 29. ljetne škole kineziologa, od 23. do 26. lipnja u Zadru.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a posebno ravnatelju prof. Krunoslavu Capku, kao i ostalim članovima Zdravstvene komisije HOO-a, za svesrdnu potporu u procesu cijepljenja hrvatskog olimpijskog izaslanstva za Igre u Tokiju, pri čemu je do danas procijepljeno gotovo 90 posto sportaša, trenera i pratećeg osoblja. (hoo/vk)