Rim, 21. travnja 2021. - Europski olimpijski odbori (EOO) i Europski biciklistički savez (UEC) najavili su uključivanje dvaju biciklističkih događaja - brdskog biciklizma i BMX-ova slobodnog stila, u sportski program trećeg izdanja Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. godine.

Bit će to treće uvrštenje biciklizma u program Europskih igara, nakon što je bio zastupljen u premijernom izdanju Igara u Bakuu 2015. i drugom izdanju u Minsku 2019. godine. Ovom prilikom i natjecanja u brdskom biciklizmu i BMX-ovu slobodnom stilu ujedno će predstavljati Europsko prvenstvo te nuditi bodove za renking sportaša koji se pokušavaju kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

- Biciklizam je bio sjajan partner EOO-a i Europskih igara, i vrlo nam je drago iznova ga pozdraviti u programu Igara u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. - kazao je predsjednik Koordinacijskog povjerenstva EOO-a Hasan Arat te dodao:

- Budući da Europske igre ne predstavljaju samo i kontinentalno prvenstvo za ove dvije discipline, već nude i kvalifikacijske mogućnosti za Olimpijske igre 2024., radujemo se što će u ljeto 2023. s nama u Poljskoj biti najbolji europski biciklisti.

Najavljujući uključivanje biciklizma u program Europskih igara 2023., novi predsjednik UEC-a Enrico Della Casa je poručio:

- Na Europskim igrama 2023. godine također ćemo biti dio sportskog programa s dvije najatraktivnije i najspektakularnije discipline u biciklizmu - BMX-ovu slobodnom stilu, koji će debitirati na Olimpijskim igrama u Tokiju, i brdskom biciklizmu koji je oduvijek bio vrlo omiljen kod televizijske publike. Zahvaljujući našoj suradničkoj bliskosti s Europskim olimpijskim odborima, bit ćemo angažirani i na ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Banskoj Bystrici 2022., a na taj način pokazujemo koliko cijenimo potencijal i vrijednost tih sjajnih događaja.
 
Europske igre vodeći su kontinentalni multisportski događaj za elitne sportaše i održavaju se svake četiri godine. Europske igre u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. trebale bi obuhvatiti 24 olimpijska i neolimpijska sporta. Biciklizam se na programu EI-ja 2023. pridružuje streličarstvu, badmintonu, rukometu na pijesku, boksu, kanuu, karateu, modernom petoboju, tajlandskom boksu, streljaštvu, sportskom penjanju, taekwondou i triatlonu, a sljedećih tjedana uslijedit će dopuna programa novim sportovima i sportskim disciplinama. (eoo/hoo)