Rim, 20. travnja 2021. - Kako bi zaštitili sigurnost sudionika, a istodobno i osigurali da se svi najbolji sportaši mogu natjecati, Izvršni odbor Europskih olimpijskih odbora (EOO) je, u suradnji s Finskim olimpijskim odborom i lokalnim organizatorima, odlučio odgoditi zimsko izdanje Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOWF) 2021. u Vuokattiju za ožujak 2022. godine. Događaj je izvorno planiran od 12. do 17. prosinca ove godine.

Takva odluka stiže u vrijeme dok pandemija COVID-19 i dalje zahvaća europski kontinent, a tromjesečno prolongiranje događaja omogućit će i optimalnije snježne uvjete na sjeveru Finske, pružajući tako najbolju moguću platformu za skijanje i daskanje na snijegu. Odgoda će također pomoći domaćinima da uštede na troškovima stvaranja umjetnog snijega. Novi datum glavnog višeportskog događaja na europskom kontinentu za sportaše u dobi od 14 do 18 godina je od 20. do 25. ožujka 2022. godine.

Posebnom odlukom dogovoreno je da se muški turnir u hokeju na ledu održi od 12. do 17. prosinca, kako je prvotno planirano, s ciljem da se najboljim igračima iz Europe omogući sudjelovanje u događaju. Svi ostali sportovi, uključujući ženski hokej na ledu, prebačeni su za ožujak.

Uložit će se svi napori da se pomogne muškom turniru u hokeju na ledu u prosincu te ostalim događajima u ožujku 2022., uključujući organizaciju seminara šefova misija država u članstvu EOO-a (EOC Chef de Missions) tijekom prosinačkog turnira, kao i drugim aktivnostima.

Očekuje se da će oko 1800 sportašica i sportaša iz 48 europskih nacionalnih olimpijskih odbora sudjelovati u devet sportskih disciplina na EYOWF-u u Vuokattiju. U sportskom programu bit će zastupljeno: alpsko skijanje, biatlon, hokej na ledu, snowboarding (daskanje), skijaško trčanje, skokovi, brzo klizanje na kratkim stazama, umjetničko klizanje i nordijska kombinacija. Gradsko područje Vuokattija (općina Sotkamo) ugostit će alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama i daskanje na snijegu. Grad Kajaani bit će domaćin hokeju na ledu.

Zahvaljujući uključivanju ženskog hokeja na ledu u program sportova na EYOWF-u, Vuokatti će biti rodno najuravnoteženiji događaj u povijesti. (eoo/hoo)