Lausanne, 10. ožujka 2021. - Prvoga dana 137. zasjedanja (videokonferencija sesije) Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) aktualni čelnik Thomas Bach ponovno je izabran za njegova predsjednika. Drugi, ujedno i posljednji mandat, s trajanjem do 2025. godine, 67-ogodišnji njemački odvjetnik dobio je sa 93 od ukupno 94 glasa. U izbornoj utrci nije imao protukandidata. 

- Zahvaljujem od srca na ovako uvjerljivo izglasanom povjerenju. Meni je to još upečatljivije zato što smo u posljednje vrijeme morali donijeti mnoge teške odluke i pristupiti brojnim reformama, a one su utjecale na sve nas. Želio bih danas potaknuti raspravu o tome trebamo li nadopunjavati olimpijski slogan„ brže, više, jače“ dodavanjem riječi„ zajedno“ u njegovu nastavku nakon crtice pa bi glasio: ‘Brže, više, jače - zajedno' - kazao je Bach u prvom obraćanju nakon reizbora.

Bach je postao (deveti) predsjednik MOO-a 2013. godine, nakon što je izabran za nasljednika Jacquesa Roggea na zasjedanju u Buenos Airesu. Novi mandat službeno će mu započeti nakon završetka odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju 2020, 8. kolovoza.

- Želio sam biti predsjednik svih vas, a to se nastavlja i u mom drugom i posljednjem mandatu. Moja vrata, moje uši i moje srce ostaju otvorena za svakoga od vas. Nadam se da ću moći računati na vašu predanost i prijateljstvo tijekom iduće četiri godine - dodao je Bach.

U pogledu održavanja Olimpijskih igara ovoga ljeta, zadržao je optimizam: - Tokio je i dalje najbolje pripremljeni grad domaćin u olimpijskoj povijesti i za sada nemamo razloga sumnjati da će svečanost otvaranja biti održana 23. srpnja. 

Kao bivši njemački olimpijski pobjednik u mačevanju Bach je postao član MOO-a 1991. godine u dobi od 37 godina, izabran je za člana Izvršnog odbora MOO-a 1996. godine i više od 10 godina obnašao je dužnost dopredsjednika MOO-a, prije nego što je 2013. zasjeo na čelno mjesto u Olimpijskom pokretu. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita dosadašnjem uspješnom predvodniku olimpijskog pokreta, Thomasu Bachu, na novom predsjedničkom mandatu!