Zagreb, 10. ožujka 2021. - Nakon osam elektroničkih sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u prostorijama nacionalne olimpijske udruge održana je tek druga takva sjednica s fizičkom nazočnošću njegovih članova. Naravno, uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera. Predsjedao je čelnik HOO-a Zlatko Mateša, a odazvalo se čak 14 od 16 članova i članica Vijeća.

Nakon što su jednoglasnom odlukom prihvaćeni sastavi četiriju HOO-ovih komisija: za međunarodne odnose, za marketing, za digitalizaciju i digitalne medije te za informiranje i izdavaštvo, prihvaćene su i statusne promjene u Razvojnom programu III te u Olimpijskom programu HOO-a. Hrvač Ante Milković prestao je biti korisnik Razvojnog programa III s 1. siječnja 2021. godine jer je završio aktivnu karijeru u tom sportu. Otkazani svjetski kvalifikacijski turnir za OI, koji se u lipnju trebao održati u Parizu kao posljednja mogućnost plasmana na Igre u Tokiju, utjecao je na status boksačkog olimpijca „Top kategorije“ Filipa Hrgovića. S posljednjim danom veljače Hrgoviću je prestao taj status, kojeg je uživao od osvojene olimpijske bronce u Riju 2016. godine. Sa statusom evidentnih olimpijskih kandidata 14-orica vaterpolista i službeno su postala (od 1. siječnja) prva naša momčadska uzdanica za Tokio.

Pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj dobili su: Hrvatski hokejski savez za EP juniorki u Sv. Ivanu Zelini u prosincu ove godine, Hrvatski ronilački savez za 4. kolo i finale Europskog kupa u podvodnoj orijentaciji u fužinama od 25. do 27. lipnja ove godine te Hrvatski kickboxing savez za Karlovac Open 2021. (od 28. do 30. svibnja), kojem će HOO biti i pokrovitelj.   

Sjednicu Vijeća HOO-a obilježilo je i izlaganje pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport Siniše Krajača o realizaciji programa donacije sportašima, trenerima, kao i sportskim udrugama i objektima potresom razorene Sisačko-moslavačke županije. Podsjetio je da su se akciji prikupljanja pomoći, koju je HOO organizirao skupa sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije, vrijednom financijskom pomoći odazvali Međunarodni olimpijski odbor sa 100.000 dolara, Europski olimpijski odbori sa 75.000 dolara, Crnogorski olimpijski odbor sa 3.000 eura, kao i brojni domaći donatori. Ukupan iznos dosegnuo je 1,7 milijuna kuna (očekuje se i znatan povrat od plaćenog PDV-a), a vrhunac akcije dogodit će se u petak, s primopredajom petrinjskim sportaši(ca)ma montažne višenamjenske dvorane, unajmljene na 18 mjeseci.  

Za kraj 10. sjednice Vijeća HOO-a iznimno zanimljivu prezentaciju o počecima i aktualnostima u pandemiji Covid-19 održao je prof. dr. Dragan Primorac (član Vijeća HOO-a i Zdravstvene komisije HOO-a u ovom sazivu). Govorio je o samom virusu i njegovu širenju na pojedine organe, o utjecaju pandemije na sport i sportaše, psihološkim posljedicama koje ostavlja ta virusna bolest, sistematskim pregledima koje trebaju prakticirati sportaši koji su je preboljeli, o vrstama cjepiva…

Osim nove sjednice Vijeća, na kojoj će biti prezentacija s informacijama i mjerama za OI u Tokiju, za travanj je planirano i održavanje skupštine HOO-a. (hoo/vk)