Lausanne, 22. siječnja 2021. - Samo dan nakon nakon što je predsjednik MOO-a Thomas Bach iznova izrazio optimizam za održavanje Olimpijskih igara u Tokiju u ljeto ove godine, visokonakladni britanski dnevnik The Times objavio je (u petak) tekst u kojem stoji da organizatori Olimpijskih igara u Tokiju razmatraju mogućnost njihova otkazivanju, uz najavu nove kandididature za domaćinstvo Igara 2032. godine.

 

Tu informaciju neistinitom je prvi okarakterizirao glasnogovornik japanske vlade, dok je zamjenik glavnog tajnika Vladina kabineta Manabu Sakai na konferenciji za medije kazao kako će "vlada jasno demantirati navode iz Timesova teksta". I Organizacijski odbor Igara u Tokiju također je demantirao Times te pritom istaknuo kako je zajedno s japanskom vladom i Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) "u potpunosti fokusiran" na održavanju Igara prema predviđenom rasporedu.

I MOO se pridružio demantiranju Timesove vijesti, a u priopćenju iz sjedišta u Lausanni stoji:

“Kategorički tvrdimo da je netočna vijest koja danas kruži tvrdeći da je japanska vlada zaključila da će Olimpijske igre u Tokiju morati otkazati zbog koronavirusa. Na sastanku Izvršnog odbora MOO-a u srpnju prošle godine dogovoreno je da će se svečanost otvaranja Olimpijskih igara Tokio 2020. održati 23. srpnja ove godine, a program i lokacija održavanja Igara preraspoređeni su u skladu s tim. Sve uključene strane zajedno rade na pripremama za uspješne Igre ovog ljeta. Planiramo provesti sve moguće protumjere protiv pandemije COVID-19 i nastavit ćemo usko surađivati ​​s Organizacijskim odborom Tokija 2020 i Gradskim poglavarstvom Tokija u zajedničkim pripremama za održavanje sigurnih igara ovoga ljeta."

Zajedno sa svojim japanskim partnerima i prijateljima MOO je u potpunosti koncentriran i predan uspješnoj oraganizaciji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.  (moo/hoo)