Tokio, 21. siječnja 2021. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izjavio je u četvrtak kako MOO nema rezervni plan za OI u Tokiju. Na taj način iznova je ponovio odlučnost da se najveće međunarodno višesportsko natjecanje održi ove godine u japanskoj prijestolnici.

Nakon što su Igre zbog pandemije koronavirusa odgođene prošle godine za ovo ljeto, u subotu je točno šest mjeseci do početka koji je predviđen za 23. srpnja. Unatoč slaboj potpori javnosti i porastu broja zaraženih koronavirusom u cijelom svijetu, organizatori su odlučni da se OIlimpijske igre u Tokiju održe.

- U ovom trenutku nemamo nikakvog razloga vjerovati da OI u Tokiju neće biti otvorene 23. srpnja na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Zato nema plana B i zato smo potpuno predani ideji da učinimo ove Igre sigurnima i uspješnima - rekao je Bach za agenciju Kyodo News.

Dan prije Bachova istupa, član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Dick Pound izjavio je da bi OI u Tokiju mogle biti održane bez gledatelja.

 - Nitko ne može jamčiti da će se OI u Tokiju odvijati kao što smo planirali, ali mislim da postoji velika šansa da će tako biti. Što se tiče gledatelja, lijepo bi bilo da ih bude, ali to nije nešto što mora biti po svaku cijenu - kazao je Pound u intervjuu za Kyodo News. 

Odluku o tome hoće li gledatelji moći uživo pratiti Igre na tokijskim olimpijskim borilištima, organizatori su najavili priopćiti krajem veljače ili tijekom ožujka. U Tokiju i još deset prefektura početkom siječnja proglašeno je izvanredno stanje zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno pojave velikog broja zaraženih koronavirusom, a takav razvoj situacije nikako ne ide na ruku domaćina OI-ja. (moo/hoo)