Lausanne, 15. siječnja 2021. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach obratio se pismom dionicima svjetskog olimpijskog pokreta: aktivnim i počasnim članovima MOO-a, predsjednicima kontinentalnih i nacionalnih olimpijskih udruga te čelnicima međunarodnih sportskih federacija na temu prosinačke Rezolucije UN-a o sportu kao pokretačkom sredstvu održivog razvoja. Njegove poruke prenosimo u cijelosti:

 

Kako započinjemo ovu izvanrednu olimpijsku godinu, dopustite mi da ponovno iskoristim priliku te zaželim vama i svim vašim sportašima sretnu i uspješnu 2021. godinu s nadolazećim Olimpijskim igrama Tokio 2020. Istodobno, želim vas izvijestiti o nedavnim postignućima koja mogu poslužiti kao važna referencija za olimpijske aktivnosti u idućim mjesecima.
Glavna skupština Ujedinjenih naroda konsenzusom je 1. prosinca 2020. prihvatila rezoluciju kojom se još jednom prepoznaje „Sport kao sredstvo za održivi razvoj", kao i njegov potencijal da doprinese  postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Ova rezolucija ne može na bolji način sažeti ono što smo svi pokušali postići posljednjih nekoliko godina za sport, razvoj i mir. Rezolucija Glavne skupštine UN-a pokriva mnoge dimenzije našeg zajedničkog doprinosa društvenom razvoju kroz sport, a posebno:
- to je "priznavanje Olimpijske povelje";
- potvrđuje „neprocjenjiv doprinos olimpijskog i paraolimpijskog pokreta u uspostavljanju sporta kao jedinstvenog sredstva za promicanje mira i razvoja“;
- "podržava neovisnost i autonomiju sporta kao i misiju Međunarodnog olimpijskog odbora u vođenju olimpijskog pokreta te Međunarodnog paraolimpijskog odbora u vođenju paraolimpijskog pokreta";
- potiče države članice UN-a da uključe sport i tjelesnu aktivnost u planove oporavka nakon pandemije COVID-19, radi integriranja sporta i tjelesne aktivnosti u nacionalne strategije za održivi razvoj, uzimajući u obzir promicanje sigurnog sporta kao doprinosa zdravlju i dobrobiti pojedinaca i zajednica;
- pozdravlja „sve nadolazeće Olimpijske i Paraolimpijske igre, posebno one koje će se održati u Tokiju 2021., u Pekingu 2022., u Parizu 2024., u Milanu i Cortini 2026. te u Los Angelesu  2028., kao i Olimpijske igre mladih koje će se održati u Dakru (Senegal) 2026. godine“.
Ova rezolucija je putokaz (naći ćete je u dodatku pisma), a ne bi bila moguća bez podrške skupine prijatelja sporta, supredsjedatelja UN-a; Kneževine Monako i države Katar, koje su podržale pregovarački proces, kao i bez doprinosa drugih vlada, uključujući one iz država budućih domaćina Olimpijskih igara. To dodatno naglašava ujedinjavajuću snagu sporta i olimpijskih igara.
Kada ove godine stupite u kontakt sa svojim nacionalnim vlastima o spomenutim pitanjima, pozivam vas da iskoristite ovaj važan tekst u svojim raspravama. (moo/hoo)

 

Rezolucija UN-a o sportu od 1. prosinca 2020. - engleski izvornik