Lausanne, 1. siječnja 2021. - U novogodišnjoj videoporuci upućenoj olimpijskoj zajednici, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach podsjeća kako je uloga sporta u različitim aspektima društva ojačana tijekom pandemije COVID-19:

- Uloga sporta u tjelesnom i mentalnom zdravlju, uloga sporta u našem društvenom životu, uloga sporta u našem ekonomskom životu prepoznata je u širokim razmjerima.

To je postignuto nizom inicijativa, uključujući kampanju "#StayStrong #StayActive #StayHealthy", novim sporazumom o suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i kampanjom "Healthy Together" u partnerstvu s Ujedinjenim narodima (UN).

Isto priznanje stiglo je i od Glavne skupštine UN-a, koja je konsenzusom donijela rezoluciju pozivajući vlade svijeta da sport uključe u svoje programe oporavka. I rezolucija Glavne skupštine i najnovija deklaracija sastanka na vrhu čelnika G20 podržali su Olimpijske igre Tokio 2020., koje će se održati 2021,. te Zimske olimpijske igre Peking 2022.

Predsjednik MOO-a potvrdio je da će Tokio 2020. i Peking 2022. doista biti prioritetni za izvanrednu olimpijsku 2021. godinu.

- Tokio je i dalje najbolje pripremljen olimpijski grad u povijesti. Za to možemo zahvaliti našim japanskim partnerima i prijateljima na njihovoj velikoj posvećenosti i odlučnosti, što je apsolutno u skladu i s našom predanošću i odlučnošću da ove Igre organiziramo na siguran način za sve sudionike i da one prilagode svijet nakon koronavirusa. Svi ćemo doživjeti nezaboravne Igre - kazao je Bach.

Uz to, pojašnjava Bach: - Već početkom ove godine moramo započeti s pripremama za predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. I tamo vidimo istu predanost i odlučnost naših kineskih partnera i prijatelja, a sva olimpijska igrališta već su spremna za najbolje svjetske sportaše u zimskim sportovima.

Daljnji pokazatelj važnosti sporta i olimpijskih vrijednosti u današnjem svijetu može se izvući iz jedne od lekcija naučenih 2020. godine, koja, prema Bachu, glasi: - Trebamo više solidarnosti, i to više solidarnosti unutar društava i više solidarnosti među društvima.

Istodobno, na Bachov se optimizam u novogodišnjem obraćanju nadovezao i japanski premijer Joshihide Suga koji je kazao da će se Olimpijske igre sigurno održati ovog ljeta u Tokiju, te da se uopće ne razmatra opcija nove odgode, unatoč činjenici da je natpolovičan broj Japanaca za novu odgodu ili potpuno otkazivanje Igara. (moo/hoo)