Zagreb, 27. prosinca 2020. - Judašica Barbara Matić i kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak najbolji su hrvatski sportaši u pojedinačnoj konkurenciji 69. ankete Sportskih novosti (SN), dok su ženska i muška rukometna reprezentacija ekipni i momčadski laureati.

Judašica Barbara Matić postala je prva sportašica iz borilačkih sportova koja je osvojila trofej SN-a, a osvojila ga je u konkurenciji reprezentativne kolegice Karle Prodan, brončane s EP-a u Pragu, najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić i svjetske rekorderke u ronjenju Mirele Kardašević.

Domagoj Duvnjak, drugi rukometaš, nakon Ivana Balića 2007., proglašen sportašem godine, svoj je prvi trofej Sportskih novosti zaslužio kao najkorisniji (MVP) igrač Europskog prvenstva u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Konkurenti za nagradu bili su mu nogometni reprezentativac Ivan Perišić, osvajač trostruke krune s Bayernom, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić, brončani na SP-u laseraša jedriličar Tonči Stipanović te trojica europskih doprvaka u gimnastici Tin Srbić, Filip Ude i Aurel Benović.

Hrvatske rukometašice su po treći put u povijesti osvojile nagradu za najbolju ekipu Hrvatske, a zaslužile su povijesnom brončanom medaljom na Ep-u u Danskoj. Za najbolju ekipu godine još su nominirane bili RK Podravka i RK Lokomotiva, nogometašice Splita i odbojkašica Mladosti.

Muška rukometna reprezentacija, koja je u siječnju 2020. osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, po šesti je put osvojila trofej za momčad godine, a konkurenti za ovu nagradu bili su im europski veslački doprvaci Martin i Valent Sinković, jedriličari Mihovil i Šime Fantela, osvajači bronce na EP-u, te vaterpolska reprezentacija, četvrtoplasirana na EP-u.

U 69. izboru najboljih sportaš(ic)a Sportskih novosti sudjelovalo je 287 novinara iz 52 redakcije.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svim dobitnicima SN-ova trofeja 2020. godine! (hina/hoo)