Lausanne, 1. prosinca 2020. - Budući da je posljednjeg dana studenoga završio predviđeni rok za dostavu kandidatura, iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) stigla je obavijest da će sadašnji predsjednik  Thomas Bach zatražiti novi mandat u izbornoj utrci bez protukandidata.

Tako će na 137. (izbornoj) sesiji MOO-a, čije je održavanje planirano od 10. do 12. ožujka 2021. godine u Ateni, 104 člana MOO-a odlučivati o drugom  predsjedničkom mandatu jedinog kandidata, 66-ogodišnjeg njemačkog odvjetnika, koji vodi Međunarodni olimpijski odbor od 2013. godine. U MOO je ušao 1991. godine, a devet godina kasnije postao je njegovim dopredsjednikom. 

Gotovo sa sigurnošću se može ustvrditi da će nekadašnjem olimpijskom prvaku u mačevanju (OI u Montrealu 1976. godine) ostati u zadaći premošćivanje globalnog pandemijskog problema (Covid-19) i održavanje odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju u ljeto 2021. godine, na čemu ustrajava skupa s japanskom Vladom, tokijskim Gradskim poglavarstvom i Organizacijskim odborom Igara.   

Kada se 2013. godine tražio nasljednik Belgijca Jacquesa Roggea, Thomasu Bachu trebala su dva kruga glasovanja za pobjedu jer je u izbornoj utrci bilo čak šest kandidata. Na putu prema drugom, ujedno i posljednjem predsjedničkom mandatu, bit će lišen te vrste napetosti i stresa.

 

Thomas Bach osvjedočeni je prijatelj hrvatskog sporta i Hrvatske. U više navrata boravio je u Hrvatskoj i apostrofirao uspješnost naših sportaša kao svojevrsno čudo. Za predsjednika HOO-a Zlatka Matešu nedavno je ustvrdio da sjajno vodi nacionalni olimpijski odbor, a na Bachov osobni prijedlog, u srpnju ove godine u članstvo MOO-a primljena je prva Hrvatica u povijesti, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (hoo/vk)