Rim, 27. studenoga 2020. - Sukladno antiapandemijskim mjerama 49. glavna skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO) po prvi put je održana online načinom i donijela je niz važnih odluka za ​​budućnost olimpijskog pokreta u Europi.

Glavna skupština iz sjedišta Talijanskog olimpijskog odbora (CONI), koji je ustupio prostor čelništvu EOO-a, započela je minutom šutnje za bivšeg predsjednika EOO-a Janeza Kocijančiča, koji je preminuo 1. lipnja ove godine.

Potom su pozdravne riječi uputili predsjednik CONI-ja Giovanni Malagò, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach te vršitelj dužnosti predsjednika EOO-a, ujedno i skupštinski predsjedatelj Niels Nygaard.

Predsjednik MOO-a govorio je o tome koliko se svijet promijenio otkako se zadnji put obratio glavnoj skupštini EOO-a 2019. godine, ali dodao je da je olimpijski pokret iskoristio pandemiju kao priliku da sport učini relevantnijim čimbenikom u društvu nego što je ikada bio.

Vršitelj dužnosti predsjednika EOO-a Nygaard iznio je pregled aktivnosti EOO-a, uključujući razgovore s poljskim domaćinima Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj oblasti 2023. godine, te s povjerenicom Europske unije (EU) Marijom Gabriel i skupinom G20. Također je naglasio ozbiljnost političke situacije u Bjelorusiji, koja se negativno odrazila na sportaše, posebno na one koji se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju. Dodao je da EOO u potpunosti podržava nedavnu odluku Izvršnog odbora MOO-a da se dodatno razmotri pitanje zaštite bjeloruskih sportaša.

Glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi izvijestio je o aktivnostima Ureda EOO-a u Rimu, najavivši da će se glavna skupština 2021. u Grčkoj održati u travnju, a ne u listopadu. Skupština je prihvatila revidirane financijske izvještaje za 2019. i proračun za 2021. godinu, koje je predstavio v. d. rizničara EOO-a Peter Mennel, dok je Izvršni odbor izvijestio o imenovanju novih vanjskih revizora - Crowe Bompani SpA.

Izvješća su dali i glavna tajnica ANOC-a Gunilla Lindberg te direktor MOO-ova Odjela za odnose s NOO-ima i Olimpijske solidarnosti James McLeod. Informirao je predstavnike 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora da je kroz Olimpijsku solidarnost povećan proračun za NOO-ove i njihove projekte za razdoblje 2021.-2024.

Član Izvršnog odbora EOO-a Jean-Michel Brun održao je prezentaciju o europskom sportskom modelu, a predsjednik Koordinacijskog povjerenstva za Europske igre 2023. u Krakovu i Malopoljskoj oblasti, Hasan Arat, dostavio je detaljno izvješće o organizacijskom napretku 3. izdanje Igara.

- Vrlo smo impresionirani strašću i predanošću naših poljskih prijatelja, a posebno izvršnog vodstva. Poljska ima sjajne sportske objekte, a manja infrastrukturna poboljšanja koja su još potrebna koristit će stanovnicima tog područja i nadolazećim naraštajima. Ove će Europske igre biti održive i samodostatne - kazao je Arat, prije nego li su članovi organizacijskog tima iz Krakova i Malopoljske regije održali prezentaciju o pripremama za Igre.

Glavna skupština većinom je glasova odlučila o dvjema promjenama Statuta EOO-a. Prvi amandman osigurava da se novi izbori održe najkasnije na sljedećoj zakazanoj skupštini „ako predsjednik ili bilo koji dužnosnik ili drugi izabrani članovi Izvršnog odbora“ iz bilo kojeg razloga prestanu obavljati dužnost tijekom svog mandata. Ova izmjena podrazumijeva da će se izbori za cijeli Izvršni odbor EOO-a održati na skupštini 16. travnja iduće godine u Grčkoj. Vršitelj dužnosti predsjednika Niels Nygaard i član Izvršnog odbora Spyros Capralos najavili su kandidature za predsjednika EOO-a.

Drugi prijedlog, koji je inicirao Irski olimpijski odbor, imao je za cilj uskladiti sastav Izvršnog odbora EOO-a s prijedlozima Olimpijske agende 2020 za ravnopravnost spolova u sportu. Od sljedećih izbora za EOO nadalje, najmanje pet od izabranih 16 članova u Izvršnom odboru EOO-a mora biti drugoga spola.

U radu 49. glavne skupštine EOO-a videolinkom su sudjelovali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop. (eoo/hoo)