Zagreb, 23. veljače 2021. - Ministarstvo turizma i sporta RH uputilo je važnu obavijest korisnicima potpora za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta, a ona ukratko glasi da će "potpore za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta pogođenih koronavirusom (COVID-19), koje je do sada isplaćivalo Ministarstvo turizma i sporta, za mjesec veljaču isplaćivati Hrvatski zavod za zapošljavanje".

 
Zahtjev za potporu može se predati temeljem ispunjenog obrasca na stranici Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Napomena: Svi korisnici koji su ostvarili pravo na navedenu potporu od strane Ministarstva turizma i sporta za mjesec prosinac i siječanj za iste su dužni predati dokaze o isplati.

 

Osim ove odluke, iznimno važna je i obavijest u nastavku. "Hrvatski zavod za zapošljavanje dopunio je mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom, među kojima je novina da uključuje pravne osobe u sustavu sporta bez kriterija pada prihoda (za veljaču)", izvijestili su iz HZZ-a.

Upravno vijeće HZZ-a je na sjednici u ponedjeljak odlučilo o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a koje se odnose na potpore za samozapošljavanje i za očuvanje radnih mjesta. Tako se kod potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj-veljaču ove godine "dopunjuje popis ciljanih skupina poslodavaca te tako potporu mogu koristiti pravne osobe u sustavu sporta, i to sportske udruge iz članka 14. Zakona o sportu te sportski klubovi-sportska dionička društva iz članka 28. Zakona o sportu". Iznimno, pravne osobe u sustavu sporta ne moraju biti obveznici poreza na dobit, napominju iz HZZ-a.
Upravno vijeće HZZ-a je, naime, na današnjoj sjednici donijelo odluku o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a koje se odnose na potpore za samozapošljavanje i za očuvanje radnih mjesta. Tako se kod kod potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj-veljaču ove godine "dopunjuje popis ciljanih skupina poslodavaca te tako potporu mogu koristiti pravne osobe u sustavu sporta, i to sportske udruge iz članka 14. Zakona o sportu te sportski klubovi-sportska dionička društva iz članka 28. Zakona o sportu". Iznimno, pravne osobe u sustavu sporta ne moraju biti obveznici poreza na dobit, napominju iz HZZ-a.

Kod potpora za samozapošljavanje izmijenjen je kriterij vezan uz varijabilni iznos prihvatljivog troška za kupnju sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (samo za djelatnost područja razvrstana po NKD-u - C prerađivačka industrija) "do najviše 20 posto od iznosa potpore radi racionalnijeg trošenja sredstava".
Iz HZZ-a također navode kako je u općim uvjetima provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja dodatno pojašnjen pojam poslodavca u teškoćama, a nadopunjeno je i i pojašnjenje u kojim slučajevima je kod potpisa ugovora potrebna bjanko zadužnica te potpis jamca. (mint.gov.hr/hoo)