Zagreb, 11. veljače 2021. - Temeljem Odluke o dodjeli financijskih sredstava krovnim sportskim udrugama, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac potpisala je u četvrtak ugovore u vrijednosti od 224 milijuna kuna, kojima će Ministarstvo turizma i sporta u 2021. godini financirati ovaj dio javnih potreba u sportu.

- Unatoč izazovima koje je pred nas stavila pandemija, osigurali smo nacionalnim sportskim savezima realizaciju svih priprema i natjecanja za olimpijski i paraolimpijski program, kako za Tokio ove, tako i za Peking 2022. godine. Uz to, ove godine se održavaju i Olimpijske igre gluhih te smo i o tome vodili brigu, a osigurana su sredstva i za sve ostale aktivnosti krovnih sportskih udruženja, od razvojnih programa, stipendija sportaša i trenera i svih drugih aktivnosti koje provode - rekla je ministrica Brnjac, koja je dodala kako je osiguravanje svega potrebnog za naše vrhunske sportaše, osigurana i potrebna sredstva za aktivnosti školskog i akademskog sporta.

Ministrica turizma i sporta osvrnula se i na otežano funkcioniranje sporta u uvjetima koronavirusne pandemije te na projekcije za budućnost: 

- Znamo da je sektor sporta, kao i mnogi drugi sektori, iznimno pogođen posljedicama koje ostavlja pandemija COVID-19, međutim činimo sve kako bi razdoblje nakon pandemije sportaši dočekali što spremniji za nastavak svih aktivnosti u punom obujmu. Uz potpise ovih ugovora, kojima omogućavamo uspješno funkcioniranje vrhunskog, akademskog i školskog sporta, istovremeno su osigurane i potpore za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta kao i 1,5 milijarde kuna državnih potpora za sektor sporta i turizma.

Ugovor, koji je u ime Hrvatskog olimpijskog odbora potpisao glavni tajnik Josip Čop, predstavlja "zeleno svjetlo" realizaciji Programa javnih potreba sporta na državnoj razini, kao i Financijskog plana HOO-a za 2021. godinu u iznosu od 185,4 milijuna kuna.

U ime ostalih krovnih sportskih udruga ugovore su potpisali: predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikica Perković i glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Davor Habljak. (mints/hoo/vk)